CMOS närmar sig gränsen

Det belgiska forskningsinstitutet imec har utvecklat en konstruktionsprocess som tar ett signifikant steg mot kretsar med högre densitet. Genom att samoptimera allt inom en SoC kan effektivare konstruktioner uppnås.

Skalningen av CMOS-processerna närmar sig nu de fysiska gränserna för vad som är möjligt att åstadkomma.

Läs mer..

Läs temaartiklarna om radiomätteknik

Läs temaartiklarna om embeddedsystem

Klicka här för att prenumerera på
Elektronik i Nordens Nyhetsbrev

ADI stärker TSMC-samarbete i Japan

Analog Devices, ADI, har skrivit avtal med TSMC om långsiktig tillverkningskapacitet i företagets japanska dotterbolag, JASM. Fokus ligger på teknologier från 40 nm och nedåt.

Read more »

Hybrid-elektriskt kryssningsfartyg för polarexpeditioner

Det chilienska varvet Astilleros y Servicios Navales har valt ABB för leveransen av ett kraft- och framdrivningssystem till Antarctica21:s nybyggda boutique-expeditionsfartyg Magellan Discoverer. Fartyget är det första hybridelektriska polarkryssningsfartyget med Azipod-framdrivning som byggs i Nord- och Sydamerika.

Read more »

Effektseminarier under fyra dagar

Under den 14 till 16 maj kommer två stora event att hållas med temat effektelektronik: SCAPE2024 och Power Electronics day. Platsen är Grand Hotell, Saltsjöbaden. Missa inte heller en tutorial day, den 13 maj på KTH.

Read more »

Vi minns Karl Fredmark

På nyårsafton lämnade Karl Fredmark oss i en ålder av 80 år. I och med det försvann en av de stora elektronikprofilerna i Sverige. Vi är många som med glädje minns Karl från tiden med Powerbox och tiden utanför Powerbox.


Karl Fredmark, 1943 – 2023
Read more »

Ny verktygsversion för funktionell säkerhet

Från IAR kommer nya versionen 9.50.3 av IAR Embedded Workbench för Arm, Functional Safety-versionen. Nu finns bland annat den certifierade versionen av C-STAT, det statiska kodanalysverktyget certifierat för säkerhetskritiska applikationer.

Read more »

Nytt sätt att konstruera kvantdatorer

En kvantdator lösa kan beräkningsproblem utom räckhåll för dagens superdatorer. Men när de blir större blir de svårare att kontrollera. Nu har forskare lyckats visa ett nytt sätt att konstruera kvantkretsar för enskilda ljuspartiklar. Det kan möjliggöra större och mer komplicerade kretsar – vilket är kritiskt för att kunna lösa upp kvantdatorers enorma beräkningskraft.

Read more »

Vattenfall planerar ny kärnkraft vid Ringhals

Vattenfall tar nu nästa steg för att möjliggöra ny kärnkraft vid Ringhals. Under våren bjuder Vattenfall in till lokalt samråd som är en viktig del av processen för ansökan om miljötillstånd.


Ringhals från Bua, Foto Malin Arnesson

Read more »

Nästa generation CMOS

Det belgiska forskningsinstitutet imec har utvecklat en konstruktionsprocess som tar ett signifikant steg mot kretsar med högre densitet. Genom att samoptimera allt inom en SoC kan effektivare konstruktioner uppnås.

Read more »

Hemligheterna bakom rymdstormar och norrsken

Louis Richard presenterade idag sin doktorsavhandling vid IRF (Institutet för Rymdfysik) och Uppsala universitet. Avhandlingen belyser de invecklade processer kring hur rymdstormar driver jordens förtrollande norrsken. Louis doktorsavhandling med titeln ”Energy Conversion and Particle Acceleration at Turbulent Plasma Jet Fronts,” granskar laddningen av partiklar associerade med snabba plasmaflöden i jordens magnetosfär.


Louis Richard, IRF

Read more »