Skogsgurra har gått bort

Gunnar Englund, mångårig skribent i Elektronik i Norden och ännu mera mångårig elektronik- och elkraftguru, är borta. Han dog 14 juni bara några veckor efter att fått sin cancerdiagnos.


Gunnar Englund, 1940 – 2021

Många med mig imponerades av Gunnars härliga kombination av tekniskt kunnande, erfarenhet, nyfikenhet och underfundighet. Det är inte alla förunnat att kunna beskriva komplicerade skeenden på ett sätt som får läsaren att skratta. Gunnars krönikor lockar till läsning vare sig det handlar om historiska konstruktioner eller de allra senaste rönen inom elektronikområdet.

Jag tänker inte ens försöka sammanfatta Gunnars yrkesliv. Tiden på ABB och Siemens finns det många andra som känner bättre och samma gäller stora delar av hans arbete som konsult och konstruktör i GKE Elektronik. Vi stötte ihop ganska ofta under årens lopp och varje gång var det lika skojigt och intressant att intervjua honom eller bara prata en stund. Jag minns faktiskt inte hur många gånger han skrev i papperstidningarna under årens lopp.

På senare år kom Gunnar att bli fast krönikör i Elektronik i Norden. Det passade honom som hand i handske, gensvaret från läsarna var stort och diskussionerna blev alltid intressanta. Gunnar var också suverän som bollplank. På de flesta områden var han mycket kunnig och på del områden var han helt fantastisk. Och hans erfarenhet var ovärderlig. Det gällde inte bara elektronikområdet.

Inget varar för evigt och nu är Gunnar borta. Förhoppningsvis finns det några krönikor kvar att publicera, men diskussionen med läsarna är slut. Själv har jag tappat en god vän och ett fantastiskt bollplank för nya och gamla idéer. Det känns tungt.

Här är länken till Gunnars krönikor de senaste åren. De är väl värda att både läsa och läsa om. Dessutom kommer det förhoppningsvis fler krönikor så håll ögonen öppna.

Gunnar Englund fyllde 81 år för tre veckor sedan.

8 Responses to “Skogsgurra har gått bort”

 1. Så tråkigt att höra, jag uppskattade verkligen Gunnars krönikor och stora kompetens på området.

 2. Det var verkligen tråkigt att höra att Gunnar gått bort. Jag kände honom inte personligen, men efter att ha läst en del av det han skrivit känns det ändå som att han stått mig nära. Man behöver inte ha läst mycket av honom för att förstå att det är en skatt av kunskap och erfarenheter som nu gått förlorad.

  /STB

 3. Väldigt ledsam nyhet att läsa. Gunnar kommer lämna stort tomrum, både som person och sin kompetens. Vila i frid Gunnar och tack för det du bidragit med!

 4. Åh, så sorgligt. Jag som just hade börjat lära känna honom. Jag har läst många och kommenterat några av hans inlägg både här och på maskinisten.net där han verkade flitigt.
  Tack kära Skogsgurra för allt du bidragit med. Du har gjort skillnad.

 5. Gunnar was a good friend and a useful colleague. While we mainly knew each other from trans-Atlantic internet dialogs and discussions, my family and I also had the opportunity to meet him and his lovely wife on a visit to Stockholm. We tried to repeat that meeting last year, but alas a stupid virus kept us from doing so. We will miss him.

 6. Tråkigt att höra att Gunnar är borta. Han kunde mycket inom industriteknik, motordrifter och praktisk problemlösning. Han var också väldigt välformulerad och kunde konsten att uttrycka sig i skrift, det brukar saknas hos många ingenjörer. Hade förmånen att ha en del kontakter med honom inom EMC-området.

 7. Tack för de fina orden! Ja d, det gick fort och det blev tyst!
  //Anna – Karin, dotter

 8. Alltid utforskande och uppfinningsrik … https://www.karinenglund.com/2021/06/det-kommer-att-bli-mycket-svart-att-vanja-mig/