Wintel backar

Kombinationen Windows/Intel x86 ser ut att tappa ännu mer av sin dominans. Enligt analysföretaget IHS iSuppli kommer marknadsandelen för Microsoft att gå ned från ca 44 procent förra året till ca 33 procent år 2016. För Intel minskar andelen från ca 41 procent förra året till ca 29 procent år 2016.

 

Microsofts och Intels uppskattade andel av operativsystems- respektive processormarknaden. Källa IHS iSuppli

Orsaken till den förväntade nedgången är förstås att varken Intel eller Microsoft lyckats att på allvar ta sig in i de växande marknaderna för smarta telefoner och handdatorer. Enligt IHS iSuppli har Intel en marknadsandel (i värde) på bara mellan sex och åtta procent av de här marknaderna. För Microsoft är siffrorna ännu värre. Microsoft Mobile har idag mindre än två procent av marknaden för smarta telefoner.

Enligt IHS kommer ca 655 miljoner smarta telefoner att säljas under 2012. Under samma period väntas bara en tredjedel så många bärbara datorer att säljas. Handdatorerna ökar också snabbt, till mer än 300 miljoner framåt 2016. Och medan Intel har en total dominans bland de bärbara datorerna (oberoende av operativsystem) är det ARM-processorer som dominerar både i smarta telefoner och handdatorer.

Microsoft har redan dragit konsekvenserna av det här. Windows 8 fungerar både på Intel-plattformar och ARM-plattformar och lejonparten av de Windowsbaserade mobiltelefoner som är på väg (från bland andra Nokia), är baserade på ARM-plattformen.

Comments are closed.