WDM i Kanada

Ontera, en regional operatör i Kanada, har tagit Transmodes WDM-lösning i drift och därmed radikalt ökat sin nätkapacitet.

Ontera levererar tjänster inom telekommunikation och Internet till kunder över hela Norra Ontario och behövde öka kapaciteten i sitt befintliga nät.
– Vi övervägde ett antal lösningar och valde slutligen Transmode eftersom produkterna var de överlägset mest prisvärda, säger Bernie Vierich, CTO på Ontera. Vårt optiska fibernät består av fiberpar och i vissa områden var bara ett eller två par tillgängliga. Med Transmodes WDM-system kunde vi öka överföringskapaciteten på dessa fibrer exponentiellt"
Ontera planerade att bygga en 1 500 km optisk ring genom nordöstra Ontario, och WDM var enda sättet att utöka företagets kapacitet i de fiberfattiga områdena. En positiv sidoeffekt av WDM är att det gjorde det möjligt för Ontera att dessutom sälja ytterligare våglängdsbaserade tjänster och privata nät.
En gemensam designgrupp från Ontera och Transmode försäkrade sig om att systemet kunde stödja utökningar, differentiering av tjänster och en framtida övergången till 10G-tjänster. Onteras stora affärsvinst är att de nu "enkelt kan skapa ytterligare tjänster" enligt Vierich.
Efter ett två månaders pilotprojekt har Ontera nu driftsatt 40 x Transmodes TS-1100 chassin med 8-kanalers CWDM multiplexorer på två olika sträckningar mellan Sault Ste. Marie och Hearst, en sträcka på cirka 1200km. Transmodes 5400 Gigabit Ethernet muxpondrar och 7700 transpondrar valdes för överföring av Gigabit Ethernet respektive OC-48 SONET. Produktkombinationen kan därmed hantera all önskad trafik.

Comments are closed.