50 000 för elmotorer

Effektivare och energisnåla elmotorer i allt från hybridbilar och vindkraftverk till skruvdragare är målet för vinnarna i entreprenörsprogrammet Startup, som arrangeras av STING i samarbete med KTH Innovation och Innovationsbron Mitt. Forskarna Juliette Soulard och Stephan Meier, som belönades med 50 000 kronor, står bakom verktyget Emetor som kommer ur den världsledande forskning kring elmotorer som görs vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH).

– Detta känns helt otroligt! Startup gav mig förmågan att se den kommersiella sidan av vårt arbete vilket är mycket främmande för en forskare. Den tekniska lösningen är enkel och kan oftast bara göras på ett sätt, men det kommersiella perspektivet ger så många vägar framåt, säger Stephan Meier, doktorand vid KTH.
– Att vinna var väldigt oväntat, själv hade jag inte vågat tro på det. Startup har gett oss en otrolig energi och kraft att gå vidare med vår produkt och först ska vi genomföra en ordentlig marknadsundersökning, säger Juliette Soulard, till vardags lektor vid KTH.
I den fleråriga utvecklingen av verktyget Emetor har en rad industriföretag deltagit genom Kompetens Centrum i Elkraftteknik och idag utvärderas resultaten av bland andra Husqvarna och ITT Flygt. Utvecklingen har gett ett webbaserat verktyg för lärande som redan används i utveckling av nya, mer effektiva elmotorer. Juryn motiverade priset: "För en lösning som kan bli en central del i hanteringen av klimatproblematiken, kopplat till en tydlig och realiserbar affärsidé, och till ett team med brant lärkurva och stor potential."
– Detta är människor som inte känner av någon finanskris eller lågkonjunktur men bär en passion som ger dem kraft att tro på en bättre värld. Det är väldigt roligt att få ta del av energin i detta, säger Raoul Stubbe, affärscoach och programledare för Startup.
I denna omgång av Startup deltog 13 projekt som spände över allt från soldrivet kylskåp till kontrollsystem för hygienisk sjukvårdsklädsel. Förutom Bästa Startup-projekt, som belönades med 50 000 kronor och delades ut av Innovationsbron Mitt, tilldelades samtliga deltagare fritt deltagande i utvecklingsorganisationen Connects språngbrädeutbildning.
– Sedan 2003 har 90 projekt genomgått STING Startup och 45 av dem utvecklats till verkliga bolag, några med 20-30 anställda idag, säger Pär Hedberg, VD på STING.
I juryn fanns Raoul Stubbe, affärscoach STING, Ingvar Eriksson, KTH Innovation, Niclas Reimertz, grundare av Eviware och tidigare vinnare av Startup samt Erik Winqvist, affärscoach på Connect Öst.
Entreprenörsprogrammet Startup är ett av fyra stödprogram som STING erbjuder och genomförs i samarbete med KTH Innovation och Innovationsbron Mitt. Startup är ett praktiskt träningsprogram för forskare, innovatörer och entreprenörer som har idéer till potentiella exportföretag. Genom workshops, föreläsningar och individuell coachning förmedlas kunskap inom affärskritiska områden som exempelvis affärsmodeller, försäljningsstrategier, inträdesbarriärer, internationalisering, finansieringsalternativ och ledarskap. Som en röd tråd får deltagarna utveckla en affärsplan, som ligger till grund för att fatta beslut om man ska satsa.

Comments are closed.