Watty säkrar finansiering

Watty, en svensk energidatastartup, har säkrat 10 miljoner kronor i finansiering för att ta sin lösning för energibesparingar i hemmet till marknaden.


Investeringen kommer från affärsänglar, finska energiteknikfonden Cleantech Invest och Energimyndigheten. Watty vann även nyligen Niklas Zennströms pris för hållbart och kommer under 2015 vara del av Zennströms mentorprogram.entreprenörskap
Wattys mål är att eliminera energislöseri i alla världens hem och byggnader. Detta kräver att alla enkelt kan förstå hur man på smartaste sätt gör för att spara pengar och energi i hemmet. Watty gör detta extremt enkelt genom att med en enda enhet kartlägga hela hemmets energianvändning och visa hur mycket el som går åt till värme, tvätt, matlagning osv. Med hjälp av denna information kan Watty sedan ge anpassade råd till varje enskild familj om exakt vilka sätt som är smartast för just dem att spara energi.

Wattys tekniska lösning bygger på forskning från KTH om hur man direkt ur elmätardata kan urskilja vilka apparater som använts – en teknik som påminner om röstigenkänning. Med denna metod behövs inte längre mätare på enskilda apparater, vilket gör lösningen billig, enkel att använda och mycket skalbar.

− Idag slösas mer energi i våra hem än i alla andra delar av samhället – tillsammans! Att göra våra hem energismarta är det bästa vi kan göra för klimatet som privatpersoner. Vi på Watty har utvecklat den första produkten som gör det väldigt enkelt för användaren att förstå att ta tillbaka kontrollen över sina energikostnader. På framtidens energimarknad kommer den här typen av tjänster vara en självklarhet i varje hem, säger Hjalmar Nilsonne, grundare och vd på Watty.

Alexander Lidgren, Managing director på Cleantech Invest går i samband med investering in i Wattys styrelse.
− De senaste fem åren har jag tittat på i princip varje miljöteknikbolag som startats i Norden och Watty är tveklöst ett av de intressantaste casen jag har sett. Men minst lika viktigt är teamet bakom produkten. De har rätt kompetens och drive för att lyckas – dessutom är det ett team som har väldigt kul, säger Alexander Lidgren.

Det är fler som tror på Watty. I december fick bolaget ta emot Niklas Zennströms Green Mentorship Award för hållbart entreprenörskap. Under 2015 kommer Watty att vara del av Zennströms mentorprogram och få affärsutvecklingsstöd av internationella experter inom energi och IT.

Comments are closed.