VSS når full HD 1080p med ny kodare enligt HEVC

Vanguard Software Solutions (VSS), med verksamhet inom H.264/MPEG-4 AVC codec-teknik, meddelar att de är först med att demonstrera en realtids-HEVC (H.265) mjukvarukodare som körs med full HD-upplösning och 1080 progressiv scan med 30 fps (så kallat 1080p30) på en Intel x86-processor.

VSS HEVC-kodare bygger på en preliminär internationell standard godkänd av Joint Collaborative Team on Video Coding (JCT-VC) i juli 2012. För att uppnå realtidsprestanda med full HD-upplösning använde VSS en enda Intel Xeon-processor. Kodaren är optimerad för realtidsprestanda på PC-plattformar med inbyggd parallellisering för ”moln-skalbarhet”. Kodaren uppvisar förbättringar i kvalitet och bithastighet för videodistribution och kommunikationsmarknaderna, jämfört med dagens tillämpningar baserade på H.264/MPEG-4 AVC och når en lägre bithastighet än H.264/MPEG-4 AVC samtidigt som liknande kvalitetsnivåer behålls.

– VSS är stolt över att vara det första företaget att visa en implementering med en ren x86-programvarukodare för den nya preliminära standarden HEVC (H.265) för videokomprimering, säger Irena Terterov, vd och grundare av VSS. Förmågan att koda vid 1080p30 i realtid visar på den tekniska förmåga vårt företag har i att skapa optimerade, högpresterande produkter.

Ett utvecklingskit (HEVC software SDK) väntas bli tillgängligt senare i år för utvalda kunder. VSS utvecklar också HEVC hårdvarucodecs för FPGA- och ASIC-implementeringar, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.