Utvecklingssats som skördar energi

Energy Micro, Linear Technology och Würth Elektronik lanserar nu en utvecklingsplattform för att utvinna energi och utan användningen av batterier i tillämpningen, döpt till ”Energy Harvesting Solution To Go”.

 

De fördelar och egenskaper som företagen lyfter fram är:

  • Utvecklare får en komplett lösning för att skörda energi, energihantering och lagring för applikationen
  • De två grundläggande delarna av satsen är ett energiskördande kort och ett Giant Gecko startpaket.
  • Det finns fyra spänningsomvandlare från Linear Technology för att tillvarata energi på kortet. Dessa uppges vara optimerade för olika energikällor, såsom sol, elektromagnetiska, piezoelektriska eller termiska energiomvandlare. Det energiskördande kortet har två integrerade energikällor för att starta utvärderingen omedelbart: en solcell (32 mm x 50 mm) och en termogenerator (40 mm x 40 mm). Det går dessutom att lägga till ytterligare externa energikällor till kortet.
  • På kortet finns Linear Technologys LTC3588 för AC-källor upp till 20 V för piezoelektriska och induktiva energigeneratorer. LTC3108 ger stöd för små inspänningar på några mV som vanligtvis levereras av termoelektriska generatorer (TEG). Solcellerna utnyttjar främst LTC3105, eftersom denna krets uppges ge en "maximum power point control" (MPPC), alltså försöker omvandla maximalt med effekt från en solcell vid varierande solljus. LTC3459, tillsammans med LTC2935, kan vinna energi från mycket små solceller vid innebelysning. Användaren kan välja lämplig energiomvandlare på det energiskördande kortet via en bygel. Eventuellt kan en större kapacitet väljas om energiskörden inte kan utföras tillräckligt kontinuerligt.
  • Giant Gecko Starter Kit är den andra delen av detta utvecklingskit. Kortet innehåller mikrostyrkretsen EFM32 Giant Gecko med den mest omfattande uppsättningen funktioner: ARM Cortex M3, 48 MHz, 1024 kB flash, 128 kB RAM, USB, LCD-styrning och lågenergiavkänning med mera. EFM32GG990F1024 uppges kunna utföra komplexa uppgifter i djupt viloläge (deep sleep) med några mikroampere och behöver 200 μA/MHz i aktivt läge. Följande kan utföras med startpaketet: 160-segments LCD, två programmerbara knappar, ett touchreglage, sensor för omgivande ljus, en induktiv/kapacitiv metallisk sensor, 32 MB NAND Flash och en 0,03 F kondensator för att utvärdera den integrerade backup effektdomänen. Programmering och avlusningen av MCU:n stöds från det integrerade Segger J-Link-gränssnittet.
  • Alla nödvändiga utvecklingsverktyg, kodexempel, mjukvarubibliotek och applikationsnotes kan hittas i Energy Micros Simplicity Studio. En del av ”the Simplicity Studio” är något företaget benämner ”energyAware”-profiler. Profilerna hjälper till att visa den aktuella konsumtionen och skapa en energiprofil för varje programvarufunktion genom att få data från kortets inbyggda Advanced Energy Monitor och Segger debugger, så att energibuggar i tillämpningen lätt kan hittas.
  • Giant Gecko Starter Kit kan anslutas med en 20 pinnars utbyggnadsheader till det som kallas det ”energiskördande” kortet. Det går att ansluta alla uppstartspaken för EFM32-familjen – som består av 240 kompatibla delar (4 kB – 1024 kB Flash, 24 – 120 pinnar) – till det energiskördande kortet genom denna anslutning.
  • De passiva komponenterna från Würth Elektronik integreras på det energiskördande kortet samt i Giant Gecko Starter Kit och företaget skriver att en särskild uppmärksamhet förtjänar de kopplade kraftinduktansspolarna WE-EHPI, på grund av sin effektivitet som bygger på en mycket låg resistans för varje lindning och en kärna speciellt utvecklad för en robust miljö. Dessutom uppges de ha en mycket effektiv EMI-dämpning realiserad genom att lägga SMD-ferriter vid varje kontakt. Wurths Tact-switchar uppges klara minst en miljon användarcykler. LED-seriens WE-SMCW visar aktuell status med en vinkel på 140° och en ljusstyrka på 110 mcd.
  • Mikrostyrkretsen är förprogrammerad med en exempeldesign.

”Energy Harvesting Solution To Go”-kit levereras nu av Würth Elektronik för 199 euro, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.