Huawei och ZTE kan komma stoppas i USA

Kinas största tillverkare av telekomutrustning, Huawei och ZTE, bör stängas av från den amerikanska marknaden på grund av den potentiella kinesiska statens inflytande över dem. vilket utgör ett hot mot säkerheten i USA, fastslår en "Intelligence Committee” vid USA:s representanthus i ett utkast till en rapport, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

USA:s: s underrättelsetjänst måste fokusera på insatser från Huawei Technologies Co Ltd och ZTE Corp som avser expansion i USA och berätta för den privata sektorn så mycket som möjligt om det påstådda spionerihotet, sade panelledare, baserat på sin 11-månader långa undersökning av de båda bolagen.

Det anställd-ägda Huawei är världens näst största tillverkare av routrar, switchar och annan telekommunikationsutrustning efter Ericsson. ZTE rankas femma.

Bredsidan kommer medan Huawei ser en möjlig börsintroduktion, säger källor till Reuters, som en del av åtgärder för att övervinna misstankar som har blockerat bolagets amerikanska ansträngningar, inklusive företagsförvärv.

Huawei talesman William Plummer avvisade utskottets påståenden i ett uttalande som skickats till Reuters. ZTE släppte för sin del en kopia av ett brev som skickats till kommittén som anger att de är "djupt oense" med påståendet att företaget styrs eller kontrolleras av den kinesiska regeringen.

Panelens förslag till betänkande kritiserar båda företagen för att inte uppfylla utskottets begäran om handlingar för att dämpa sin oro, bland annat detaljerad information om formella relationer eller reglerande interaktioner med de kinesiska myndigheterna.

Det står inte omedelbart klart om det här kommer att bromsa den försäljning som de båda företagen har med kunder såsom Verizon, Sprint och T-Mobile EVEVE.UL.

– Amerikanska företag med inköp från Huawei bör "hitta en annan leverantör om du bryr dig om din intellektuella egendom, om du bryr dig om dina konsumenters integritet och om du bryr dig om den nationella säkerheten i USA, uppges panelens ordförande Mike Rogers ha sagt i en kommentar på söndagskvällen i CBS nyhetsprogram "60 Minutes".

Rogers och kommitténs toppdemokrat, CA Ruppersberger, har planerat för en presskonferens klockan14:00 GMT för att släppa den slutliga, oklassificerade version av deras rapport.

Panelen säger att den har fått trovärdiga påståenden från namngivna experter från industrin och nuvarande och tidigare Huawei-anställda som tyder på att Huawei, i synnerhet, kan vara skyldig till mutor och korruption, diskriminerande beteende och upphovsrättsintrång. Kommittén planerar att hänskjuta sådana anklagelser till justitiedepartementet och Department of Homeland Security, enligt det utkast som gjorts tillgängligt för Reuters.

Comments are closed.