Utvecklar framtida datorsystem för Gripen

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har av FMV, Försvarets materielverk, fått en beställning på utveckling av avioniksystemet för den svenska Försvarsmaktens Gripen-flygplan.

Ordervärdet uppgår till 450 miljoner kronor, som fördelas över 2 år. Beställningen inleder arbetet på ett nytt avioniksystem, bestående av bland annat nya datorer och elektroniska presentationsskärmar, som ska tas i bruk om cirka 10 år.

– Gripen utvecklas ständigt. Datorer som har den bästa prestanda möjlig idag kommer att ses som otillräckliga för de uppgifter som Gripen ställs inför om tio år, och då ska flygplanen fortfarande vara moderna i tjugo år till. Få högteknologiska produkter har en så lång livslängd som Gripen, säger Lennart Sindahl Vice vd på Saab och chef för affärsområdet Aeronautics.

Det nya avioniksystemet kommer att utöka Gripens förmåga att hantera stora och komplexa informationsmängder med olika sekretessgrad. Ett nytt avioniksystem gör det också möjligt att i framtiden införa nya sensorer som kräver en förändrad systemarkitektur.

Comments are closed.