Snabbaste omvandlaren

Med 3,6 GSa/s har nu National Semiconductor den snabbaste enchips 12-bitsomvandlaren på marknaden. Ändå är A/D-omvandlaren tillverkad i vanlig CMOS-teknologi och drar bara ca 4 W i full hastighet.

– Den nya omvandlaren är utvecklad här i vårt europeiska center i Fürstenfeldbruck, säger Paul McCormack, marknadschef för Nationals High Speed-grupp. Vi använder vår egen 0,18 µm CMOS-teknologi och har konstruerat chipen så att tillräckligt mycket värme avges neråt via lödanslutningarna. Det behövs inte några kylflänsar.
Allt det här syftar naturligtvis till att hålla ner priset. Visserligen är inte det slutliga priset fastställt ännu, men ADC12D1800 är tänkt att hamna i samma område som de tidigare A/D-omvandlarna. Vi talar alltså om högvolymprodukter för både konsumentprodukter och kommunikationsinfrastruktur.
ADC12D1800 består egentligen av två A/D-omvandlare, vardera med en maximal hastighet på 1,8 GSa/s. Men komponenten innehåller också all nödvändig logik för interleaving, så den kan lika gärna användas som en 3,6 GSa/s-omvandlare.
Hastigheten och upplösningen gör att den kan användas i mjukvaruradiotillämpningar (Software Defined Radio, SDR) med mycket stor bandbredd. För mjukvaruradio är det också viktigt med lågt brus och låg intermodulation. ADC12D1800 har 57.8 dB SNR, 67 dBc SFDR och 9.2 ENOB vid 125 MHz.
– Med den här konstruktionen flyttar vi fram gränserna för vad som är möjligt, säger Paul McCormack. En mängd tillämpningar som tidigare var omöjliga att lösa med SDR-teknik kan nu förenklas och göras både mera generella och billigare.

Comments are closed.