Två nya oscilloskopserier från Agilent

Infiniium S-serien bygger på världens snabbaste 10-bits A/D-omvandlare för att ta hand om frekvenser upp till 8 GHz medan Infiniium 6000 X-serien ger hittills bästa kvot mellan prestanda och pris för ett oscilloskop med 6 GHz bandbredd.

Vanligen har oscilloskop en A/D-omvandlare med 8 bit upplösning (256 kvantiseringsnivåer) medan Infiniium S-serien  har 10 bits upplösning (1024 kvantiseringsnivåer), alltså 4 gånger högre upplösning.  Och bandbredden , 8 GHz, är dubbelt så hög som i 9000-seriens oscilloskop som nu ersätts av S-serien.
Antalet effektiva bitar (ENOB) anges till 8,4, något som Agilent säger vara minst 1 bit bättre än hos motsvarande konkurrererande oscilloskop.
Genom att tillämpa medelvärdesbildning kan man få 12 bit upplösning, men då till priset av reducerad bandbredd: 1,5 GHz.
Eftersom det spuriosfria utrymmet (SFDR) kan uppgå till -73 dB är det meningsfullt att köra ett FFT-program för att få spektrumanalys.
A/D-omvandlaren är världens snabbaste 10 bit-omvandlare, med 40 GSa/s samplingshastighet.
Brusgolvet är lågt, bara 90 µVrms vid 1 GHz, eller 153 mV vid 4 GHz bandbredd. Ned till 1 mV per ruta kan väljas på den 15 tum stora  ”touch”-skärmen. Infiniium har försetts med en i5-processor och en halvledardisk, SSD, i stället för en hårddisk. Det innebär att instrumentet vid start bootar på 20 sekunder, att jämföra med 9000-seriens 3 minuter.
S-seriens digitala oscilloskop (DSO)  kan på fem minuter uppgraderas uppgraderas med 16 digitala kanaler till ett ”mixed signal oscilloscope”, MSO.
Den andra nyheten är Infiniium 6000 X-serien.

6000 X är lätt att bära, vilket Robert Drollinger, chef för marknadssegmentet för oscilloskop, logik- och protokollanalysatorer inom Agilent Technologies här visar.

Utmärkande för detta 6 GHz oscilloskop är att priset startar på 29 500 dollar, vilket är hälften av vad motsvarande konkurrerande oscilloskop med samma bandbredd kostar. Det finns som DSO, med 2 eller 4, kanaler, eller som MSO med tillägg av 16 digitala kanaler.
Oscilloskopet väger 6,8 kg och höljet är bara 15 cm djupt. ”Touch”-skärmen mäter 12,1 tum och uppdateringen sker med 450 000 vågformer per sekund  för att möjliggöra upptäckt av tillfälliga störningar och avvikelser som spänningsspikar. En option gör att jitter och ögondiagram kan analyseras i realtid.
Infiniium 6000 X utökar oscilloskopet till att vara sex instrument ”i ett”: Oscilloskop, logikanalysator (MSO), protokollanalysator, 2-kanals funktions/arbitreringsgenerator, digitalvoltmeter samt en 10-siffrors frekvensräknare med 3,2 GHz bandbredd.  Frekvensräknaren kan triggas av händelser.
I samband med lanseringen av de två nya oscilloskopserierna debuterar också en nya problösningar som differentialprobar med 4, 8 eller 13 GHz bandbredd samt nya QuickTip-tillbehör till infiniiMax-probar.

Comments are closed.