Tunna SSD:er från Toshiba

Toshiba meddelar att de tagit fram en ny serie bestående av tre tunna SSD-moduler med en kapacitet på 64-, 128- eller 256 gigabyte. Mindre i fysisk storlek än företagets produkter i den här kategorin hittills.

Serien har döpts till "Blade X-gale” och de två första modulerna, med en kapacitet på 64 GB och 128 GB, väger 9,8 gram och bygger endast 2,8 mm på höjden vilket gör dem 42 procent tunnare än en typisk mSATA formfaktor samt till företagets minsta SSD-lösningar någonsin, enligt ett pressmeddelande.

 Företagets moduler är avsedda för produkter där upptagen fysisk volym är viktig, såsom till exempel små ”mobila” enheter och netbook PC´s, och där det ändå behövs stort lagringsutrymme, enligt företaget.

Avseende den kapacitetsmässigt större 256 GB-modulen baseras den på vad som Toshiba hävdar är deras grundkonstruktion som i det fallet bland annat bygger på dubbelsidig montering. Företaget utlovar den just nu största lagringskapaciteten inom området avseende små SSD-moduler.

Överföringshastigheten (transfer rate) för modulerna anges vara 220 MB/s (läs), 180 MB/s (skriv). Samtliga har gränssnittet SATA 2.6 (3Gbit/s) och matas med 3,6 V. För alla tre uppges den fysiska storleken vara en bredd på 24 mm och en längd på 108,9 mm. De två kapacitetsmässigt mindre SSD:erna bygger båda lika mycket på höjden. (2,2 mm) medan Toshibas 256 GB-variant upptar 3,7 mm i samma höjdriktning och väger antagligen därför också lite mer, 13, 2 g, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.