Tre gånger energieffektivare radio

På ISSCC-konferensen visade i går Imec och Holst Centre en radio som klarar Bluetooth, ZigBee och MBAN upp till 2,4 GHz och ändå bara kräver 1,9 nJ/bit.

 

Multistandardmodulen är anpassad till tre lågenergistandarder för radioöverföring. Det är Bluetooth Low Energy (BLE), ZigBee (IEEE802.15.4) och Medical Body Area Networks (MBAN, IEEE802.15.6). En egen 2 Mbps-mod klarar också strömmande data, i till exempel hörapparater. Radion är tre till fem gånger energieffektivare än dagens Bluetooth Low Energy-lösningar.
– Radiodelen kräver ofta 50-85 procent av den totala energiförbrukningen i en sensor, säger Harmke De Groot, tekniskt ansvarig för Ultra Low Power Circuits vid Holst Centre/imec. Den stora restriktionen för många nya tillämpningar ligger just på energiförbrukningen.
Radion är implementerad i 90 nm CMOS. Vid en matningsspänning på 1,2 V drar mottagaren ca 3,8 mW och sändaren 4,6 mW. Det uppmätta RX-brustalet är 6 dB, vilket resulterar i mycket hög känslighet för alla tre standarderna (-100/-98/-96.5 dBm för Zigbee/BLE/MBAN). Med en uppmätt IIP3 på -19 dBm vid max förstärkning klarar mottagaren BLE-intermodulationstestnivåerna upp till -40dBm (spec. >-50dBm).

Comments are closed.