Transmode börsintroduceras

Sedan telekombubblan brast har det varit ont om börsintroduktioner av telekombolag. Nu ser Transmodes styrelse och ägare tiden mogen att gå ut på NASDAQ OMX, detta efter några års god utveckling av både omsättning och lönsamhet.

Vid börsintroduktionen är det ägarna Amadeus Capital, HarbourVest, EEP Managers sam ett antal mindre aktieägare som säljer aktier. Den största ägaren, POD Venture Partners AB avser dock att behålla sina aktier. Totalt bjuds 7 611 724 aktier ut på börsen. Eventuellt utökas erbjudandet med 3 454 918 aktier. Med ytterligare en ”övertilldelningsoption” kommer maximalt 12 451 205 aktier att bjudas ut, motsvarande 46,2 procent av företaget.

– Det har tagit tio år att komma hit, förklarade styrelseordföranden Kent Sander under ett analytikermöte. Att nu ta steget ut på börsen är ett naturligt steg och vi är säkra på att noteringen kommer att ta oss vidare i vår internationella expansion.
Han påpekade att företagets omsättning har fördubblats till 699 miljarder kronor under den tid Karl Thedéen verkat som vd.
– Företaget har nu goda förutsättningar för att växa, sade Karl Thedéen. Vi vet väl vilka kunder vi skall vända och delar av näten oss till.
Bolagets lösningar för gles och tät våglängdsmultiplexering för optokommunikation används som byggstenar i nästa generations optiska höghastighetsnät som stödjer tjänster som bredbandsbackhaul, backhaul för mobil data, video och molntjänster.
Redan från starten fokuserade Transmode på kärn- och accessnät i städer. Då var man tämligen ensamt och ännu finns det få aktörer inom detta segment.
Transmodes fokus ligger hos kabeloperatörer och alternativa tjänsteleverantörer, med svenska exempel som Com Hem respektive Terracom. Med nischprodukter vänder man sig även till ”Tier 1”-kunder och etablerade operatörer och mobiloperatörer.
Hittills har Transmode installerat över 20 000 av bolagets produkter hos 300 kunder.
Transmode mottog år 2008 med priset ”Årets elektronikföretag” under EiNs årliga träff Branschpunchen. Priset utses av en jury med representanter från Branschorganisationen Svensk Elektronik och Elektronik i Norden.
Transmode AB bildades 2005 då bolagen Transmode Systems AB (som arbetade med gles våglängdsmultiplexering, CWDMA) och Lumentis AB (tät våglängdsmultiplexering, DWDMA) slogs samman. De båda grundades år 2000.

 

Comments are closed.