TranSiC får 24 miljoner och tidigare Ericsson-vd

Industrifonden deltar i en investering på totalt 24 miljoner kr i TranSiC. Företaget har också värvat Bo Andersson som vd. Han var tidigare vd för Ericsson Microelectronics.

– Vi är mycket glada över att ha fått in en stabil och långsiktig investerare som Industrifonden, säger TranSiCs marknadschef Bo Hammarlund. Vi kommer att använda det kapital vi fått in bl a till marknadsintroduktion och att bygga upp en försäljningsorganisation.
I emissionen deltar också de tidigare ägarna Volvo Technology Transfer och Midroc New Technology. Industrifondens andel uppgår till 13 miljoner kr.
Bo Andersson har lång industrierfarenhet från halvledarbranschen, såväl vad gäller affärer som processutveckling, och var tidigare vd för Ericsson Microelectronics. Nu går han in som vd i TranSiC för strukturera verksamheten inför en planerad tillväxt.
TranSiC tillhör världseliten inom utveckling av bipolära krafttransistorer av kiselkarbid, som används för styrning av elmotorer. Största användningsområdet väntas bli den växande marknaden för hybrid-elfordon, HEV.
Finessen med transistorer i kiselkarbid är att den kan styra el-motorn med stor effekt under högre värme än vad dagens kiseltransistorer klarar.
Försäljningen av kiselkarbidkomponenter är ännu blygsam, men TranSiCs prototyper har redan köpts av några av världens ledande fordonstillverkare. Marknaden förväntas expandera avsevärt under de närmaste sju åren, främst på grund av att tillverkning och försäljning av hybrid-elfordon växer kraftigt under perioden.
Till en början planerar företaget även att satsa på andra användningsområden. Ett är bl a solcellsanläggningar, där kiselkarbidtransistor ger en effektivare omvandling av likström till högspänd växelström.
TranSiC har sitt ursprung i forskning vid KTH. Det grundades 2005 av entreprenören Bo Hammarlund, forskaren Martin Domeij och professor Mikael Östling. Verksamheten har sitt säte i Kista, med idag åtta anställda.
Läs mer om den svenska kiselkarbidforskningen i vårt senaste nummer av Elektronik i Norden där vi på sex sidor går igenom olika tekniker för kiselkarbidhalvledare. Se papperstidningen eller gå in på hemsidans första sida och klicka på vårt senaste nummer.

Comments are closed.