Tobii inleder VR-samarbete

Ögonföljningsföretaget Tobii har inlett ett utvecklingsinitiativ för att anpassa sin eyetracking-teknologi för virtual reality. Ett tidigt steg i detta är ett samarbete med Starbreeze som syftar till att integrera Tobiis teknologi deras kommande StarVR-headsets.

Virtual reality är fortfarande i ett tidigt utvecklingsskede men förväntningarna på framtida produkter och upplevelser är höga. Det återstår dock ett antal tekniska barriärer innan man kan se större utbredning – vissa av dem anses eyetracking kunna lösa. Exempelvis kan man genom så kallad blickpunktsrenderad grafik skapa bättre grafikprestanda, minska CPU-belastning och strömförbrukning.

– Eyetracking erbjuder lösningar på centrala utmaningar som måste övervinnas för att VR ska kunna leverera på sitt löfte om verkligt fördjupade upplevelser. Betydande utveckling och innovation återstår fortfarande innan eyetracking är redo för storskalig implementering inom VR, men vi har ett långsiktigt perspektiv på satsningen, säger Oscar Werner, affärsområdeschef för Tobii Tech.

Starbreeze utforskar nu möjligheterna att integrera Tobiis eyetracking i sitt kommande headset StarVR. Tobii vill också ha kontakt med leverantörer och utvecklare av VR-headsets som är intresserade av att skapa nästa generations eyetracking-optimerade hårdvara för VR kontaktar företaget.

Comments are closed.