Annons

ÅAC och Spacemetric i rymdsamarbete

Uppsalaföretaget ÅAC Microtec och Sollentunabolaget Spacemetric har startat ett samarbete kring en ny och innovativ teknik för nedlänkning av jordobservationsdata från rymden.

Den nya tekniken, döpt till Bluestone, kommer enligt de båda företagen att användas för att optimera nedlänkning av bilder från satelliter till markstationer och adresserar problemet med att hantera de ständigt ökande volymerna av observationsdata som genereras i rymden.

– Bluestone är en kritisk möjliggörare då konstellationer av avbildningssatelliter står inför utmaningen att få värdefull data tillbaka till jorden till en hållbar kostnad, säger Spacemetrics vd Mikael Stern.

– Denna innovation är en lösning som överbryggar den traditionella klyftan mellan rymdsegmentet och marksystemsegmentet, säger Mikael Andersson, vd på ÅAC Microtec.

I Samarbetet mellan de båda företagen kommer ÅAC Microtec att tillhandahålla expertis inom inbyggda system medan Spacemetric har lång erfarenhet av markbaserad bilddatahantering och bearbetning.

Tekniken som ligger till grund för Bluestone är patentansökt i USA.

Comments are closed.