TI lanserar nya Sitera IIoT-SoCs

Nu har Texas Instrument (TI) släppt sina kraftpaket i serien Sitara AM57x som innehåller en eller två 1,5 GHz Cortex-A15-kärnor, C66x DSP:er, två Cortex-M4 MCU:er och en PRU (programmable real-time unit) med fyra kärnor inklämda i en och samma SoC avsedd för Industriella IoT-applikationer (IIoT).

Enligt TI har processorerna i Sitara AM57x SoC-familjen mer än 40 procent högre prestanda än dem med en fyrkärnig ARM Cortex-A9-processorer och 280 procent högre prestanda än dem med vanliga dubbelkärniga ARM Cortex-A9 processorer. Enligt TI hittas tillämpningarna för den nya familjen inom industriell IoT, fabriksautomation, maskinvision, inbäddade datorer, människa-maskin-gränssnitt (HMI), robotik, medicinsk bildbehandling och avionik med mera.

Sitara AM57x ingår i den större Texas Instruments AM5x-familjen som såg dagens ljus i början av 2014 och provexemplar av företagets nya SoCs har nu börjat levereras. Samtidigt annonserar BeagleBoard.org ett kommande Beagleboard-x15 utvecklingskort med en Sitara AM5728-processor. Det kommer även att finnas annan validerad tredjeparts hårdvarumoduler och mjukvara såsom en hårdvaruaccelererad video-codec tillgängligt Till gagn för konstruktören finns också Windows Embedded Compact 2013 och Android 5.0 från Adeneo Embedded, RTOS från Mentor Embedded, Green Hills, QNX Software Systems, och Wind River. Färdiga hårdvarumoduler ska också finnas från Ittiam, PHYTEC, D3 Engineering, CompuLab, DAB-Embedded och Z3 Technology.

Sitara AM57x har liksom föregångarna en fyrkärnig programmerbar realtidsenhet (PRU) för anpassningsbara gränssnitt. Den är utrustad med ett delsystem för industriell kommunikation (ICSS) med realtidsfältbuss och industriella kommunikationsprotokoll såsom EtherCAT samt gränssnitt för PCIe, SATA, Gigabit Ethernet, and USB 3.0. Den kan även innehålla upp till två PowerVR SGX554-3D GPU:er och en GC320-2D processor, en 1080p60 videoaccelerator och stöd för multipla displayer och kameraingångar samt en kryptoaccelerator. TI har också integrerat två Cortex-A15 och C66x DSP:er som var och en kan hantera generella uppgifter samt dubbla Cortex-M4 MCU:er som, tillsammans med RPU, kan användas för realtidsfunktioner såsom att styra en motor eller för övervakningssensorer.

TI har nu börjat leverera provexemplar av sina Sitara AM57x-processorer. Det finns också en utvärderingsmodul att tillgå för 599 dollar.

Comments are closed.