Superkondensatorer får finansiering

Det estnisk-tyska företaget Skeleton Technologies har fått in 9,3 miljoner euro i en B-finansiering från ett konsortium lett av en strategisk investerare inom sektorn för elektrisk utrustning. Pengarna ska användas för att finansiera företagets satsning på att öka produktionen av sina grafen-baserade superkondensatorer till bland annat fordonsindustrin.

Upptrappningen av produktionen av superkondensationerna ska enligt Skeleton möta en stark efterfrågan från en växande kundbas, inklusive tillverkare av hybridlastbilar, Tier 1 bilindustrin och elnätsföretag med behov av energilagring.

Superkondensatorer/ultrakondensatorer är energilagringsenheter med hög energitäthet. Tekniken utmärker sig genom dess förmåga att ladda och urladda stora mängder energi på kort tid. De kan leverera över 1 miljon cykler och laddas på mindre än ett par sekunder. Enligt Skeleton förutspår ledande branschanalytiker att marknaden för ultrakondensatorer kommer att generera 3,5 miljarder dollar i intäkter 2020.

Skeleton hävdar att de är den enda tillverkaren som använder grafen i sina ultrakondensatorceller. Företaget använder ett patenterat material som syntetiseras från oorganiska föreningar och som har böjda grafenlager (nanoporous carbide-derived carbon, CDC) som möjliggör bättre ledningsförmåga och en större yta. Detta material ska enligt Skeleton gjort det möjligt för det unga företaget att snabbt nå ett genombrott avseende produktens prestanda, med dubbelt så hög energitäthet och 5 gånger så hög effekttäthet än konkurrenternas produkter.

För en månad sedan meddelade Skeleton att den europeiska rymdorganisationen ESA valt deras energilagringteknik, som kan användas för att strömförsörja satelliter och andra rymdfarkoster, och ska eventuellt testa den i en omloppsbana 2018. Deras ultrakondensatorer uppges vara 60 gånger lättare och 30 gånger effektivare än de batterier de avser att ersätta.

– B-finansieringen ger oss möjlighet att leverera våra grafen-baserade superkondensatorer till vår växande kundbas. Vi är perfekt positionerade för att dra nytta av de växande möjligheterna på marknaden, särskilt i Europa där den enda andra tillverkaren är Blue Solutions, som är uppbackade av Bolloré Group, säger Skeletom Technologies vd Taavi Madiberk.

Skeleton Technologies är baserat i Estland och Tyskland och har för närvarande 42 medarbetare och planerar att öka antalet anställda i och med en utökning av sina produktionsanläggningar till mellannivå i Estland. Företaget har också planer på att starta massproduktion i Sachsen, Tyskland. Skeleton Technologies har nu samlat in totalt 13,7 miljoner euro.

Comments are closed.