Storskalig tillverkning av solcellstak i Bari

Italienska myndigheter har idag beslutat att tilldela det svenska solenergiföretaget Midsummer etableringsstöd motsvarande cirka 390 miljoner kronor för att starta storskalig tillverkning av tunna, lätta och miljövänliga solcellstak i Italien. Kapaciteten i Italien blir 50 MW per år, att jämföra med de 2 MW per år som idag produceras vid företagets fabrik i Järfälla.


Midsummer har redan köpt en fabrikslokal i Bari

Det är regionen Puglia i vilken Bari ligger som idag tillkännagav att den tillsammans med ministeriet för ekonomisk utveckling (MISE) och Italiens investeringsmyndighet Invitalia beslutat att tilldela Midsummer detta stöd.

– Vi är mycket glada åt att få detta stöd, som har mycket generösa villkor, säger Sven Lindström, VD för Midsummer. Vi mångfaldigar därmed vår maximala produktionskapacitet och den färdiga fabriken kommer att göra Midsummer till den största producenten av tunnfilmssolceller i Europa.

Midsummer har redan köpt en fabrikslokal i Bari i södra Italien och man kan nu gå vidare med inköp av utrustning, inklusive ett flertal av företagets egenutvecklade DUO-maskiner, samt rekrytering av personal i såväl Sverige som Italien. Produktionsstart planeras till sommaren 2022.

Hela projektet är en investering på cirka 660 miljoner kronor, varav Midsummer får drygt 35 procent i bidrag och drygt 23 procent i s k mjuka lån från den italienska staten via dess investeringsmyndighet Invitalia.

Midsummers italienska fabrik och stödet till den är det första svenska projekt som är med i Italiens ”Recovery and Resilience Plan” som totalt omfattar drygt 190 miljarder euro från EU.

Beslutet följer på det nyligen avslutade besöket i Italien av en stor svensk handelsdelegation där Midsummer deltog tillsammans med bl a Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel, Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg, Sveriges ambassadör i Italien Jan Björklund och VD för Business Sweden Jan Larsson.

– Midsummers satsning är ett konkret exempel på samarbete mellan Sverige och Italien som är till nytta för båda länderna och ligger väl i linje med flera av fokusområdena för handelsdelegationen förnybar energi och innovativ teknologi, säger Jan Björklund, Sveriges ambassadör i Italien.

– Vi uppskattar verkligen det stöd som vi fått från både ambassaden i Rom, Utrikesdepartementet och Business Sweden under dessa intensiva dagar, säger Sven Lindström.

Det helägda dotterbolaget Midsummer Italia kommer att äga och driva fabriken och i ett inledande skede beställa ett flertal maskiner av modellen DUO av moderbolaget i Järfälla för tillverkning av solceller.

Invitalia är en statlig institution för investeringar och ekonomisk utveckling, som ägs av det italienska ekonomidepartementet. Invitalia strävar efter att öka Italiens ekonomiska tillväxt och fokuserar på strategiska sektorer för utveckling och arbete. Man har identifierat förnybar energi som en viktig sektor. Italien har mycket förmånliga subventioner för installation av solceller till egnahemsägare, över 100 procent, vilket gör att privata fastighetsägare kan installera solceller på sina hus utan egen kostnad.

Comments are closed.