Stor FPGA i mjukvarubaserad radio från Ettus

Från Ettus Research kommer nu två modulbyggda radioplattformar för mjukvarubaserad radio (software defined radio, SDR): USRP X300 och USRP X310. Ettus Research är ett dotterbolag till National Instruments.

Båda plattformarna innehåller vardera två sändtagare (RF-transceivers) för att möjliggöra MIMO. Frekvensområdet täcker från DC till 6 GHz med upp till 120 MHz bandbredd.

Mottagardelens A/D-omvandlare har 14 bit upplösning och samplas med maximalt 200 MSa/s. Sändardelens D/A-omvandlare har 16 bit upplösning med maximalt 800 MSa/s.
Detektering (RX) respektive kodning (TX) utförs i en stor FPGA av typ Kintex-7, som användaren kan programmera själv.
Både USRP X300 och USRP X310 har flera snabba gränssnitt som PCI Express, dubbel 10 Gigabit Ethernet och dubbel 1 Gigabit Ethernet.
Plattformarna  kan användas fristående eller rackmonterade på halva bredden av en 1 U höjdmodul.
UHD-arkitekturen (USRP Hardware Driver), som är gemensam för alla National Instruments USRP-enheter (Universal Software Radio Peripheral), innebär ett omfattande men lättanvänt gränssnitt. Man kan styra USRP-enheterna med UHD-APIet för C++ eller välja bland en mängd tredjepartsverktyg och programvaror som GNU Radio.
I USRP X300 och USRP X310 används flexibel mjukvara som gör det enklare för SDR-konstruktörer att snabbt skapa enkla prototyper, utveckla komplicerade system och få fram undersökningsresultat.
Både USRP X300 och USRP X310 utnyttjar FPGA-familjen Kintex-7 från Xilinx.
USRP X300 har XC7K325T, och USRP X310 är baserad på den större XC7K410T. Kintex-7 FPGAerna har upp till 1540 DSP48-slicar som arbetar parallellt, så man kan köra egna eller tredjepartsalgoritmer för signalbearbetning i varje enhet. Man kan bearbeta data i realtid med egna signalbearbetningsalgoritmer som filter, modulatorer/demodulatorer och kodare/avkodare. Man kan också nå och styra de många periferienheterna som finns på varje USRP, inklusive radiodelens in- och utgångssteg.
Ettus Research tillhör sedan 2010 National Instruments (NI).

 

Comments are closed.