STM+NXP bildar bolag för trådlöst

STMicroelectronics och NXP slår samman sina affärsenheter för trådlös teknik i ett samriskföretag. I ett gemensamt pressmeddelande säger man sig få större tyngd för att bemöta kundernas krav för 2G, 2,5G, 3G, multimedia, uppkoppling och alla framtida trådlösa teknologier.
Respektive företags affärsenheter omsatte förra året tillsammans 3 miljarder dollar, ungefär hälften var, och har sammantaget tusentals patent. Det nya företaget kommer att vara ett av de tre största inom området.
Den nya organisationen kommer att kunna kombinera sina resurser inom konstruktion, försäljning och marknadsföring samt dra nytta av respektive "back end"-tillverkning.
Bland de tekniker som det nya företaget kommer att täcka är bland andra UMTS, TD_SCDMA, WiFi, Bluetooth, GPS, FM-radio, USB och UWB. I det nya bolaget ingår även de företagsenheter som NXP nyligen förvärvade, nämligen Silicon Laboratories avdelning för trådlös teknik och GloNavs GPS-verksamhet.
STMicroelectronics kommer att äga 80 procent av det nya företaget. För detta kommer NXP att ta emot 1,55 miljarder dollar. Om 3 år kommer NXP att kunna sälja sin 20 procentiga andel till ett pris som bestäms av det aktuella finansiella resultatet.
Det nya företaget kommer att ligga i Holland, med huvudkontor i Schweiz. Totalt kommer det att ha 9000 anställda, med ungefär lika många från respektive företag.

Comments are closed.