Specialist på förpackningar med skydd mot ESD

Magnab Eurostat är en av de många nya medlemsföretag som kom till efter Svensk Elektroniks satsning på eventet S.E.E. under våren. På bilden ser vi Thomas Valtonen, chef för kontoret i Nyköping, som på plats lämnade in företagets medlemsansökan direkt till Lena Norder, vd för Svensk Elektronik.

Eurostat Group tillhör pionjärerna på ESD-skydd med en verksamhet från tidigt 1980-tal. Till en början låg inriktningen främst på förpackningar i form av ESD-skyddande plastpåsar, ofta benämnda ”rosa påsar”. Men med tiden har sortimentet utvecklats i olika riktningar.

–  Vi beskriver oss idag snarare som specialist på ESD-skyddande förpackningar, säger Thomas Valtonen, chef för Magnab Eurostat AB. Kontoret ansvarar för försäljningen i Norden och Baltikum.

– Till en början var våra produkter avsedda primärt för elektronikindustrin. Idag vänder vi oss dessutom till branscher som medicinteknik och bilindustrin. Där ser vi en stor tillväxtpotential.

I elektronikindustrin, liksom bilindustrin med all dess elektronik,  är det viktigt att kunna skydda halvledarkretsar mot elektrostatiska urladdningar. Men var finns behovet inom medicintekniken?

– För medicinska produkter, liksom i många andra sammanhang, kan damm vara förödande. Elektrostatisk uppladdning gör att damm fäster på ytor, så vid behov av dammfrihet tvingas man använda ESD-skyddande förpackningar.

Brickor största produkten
I dagens sortiment är brickorna (”tray”) dominerande. De kan se ut som på bilden:

– En fördel med dessa brickor är att de är hållbara och rena.
Varje kund har sina behov av utformningen av förpackningar.

– Det har lett till att 99 procent av de vacuumformade brickor som levereras är skräddarsydda efter kundens önskemål. Men brickor och skuminlägg utformas ofta för att passa något standardformat. I vissa fall är förpackningarna riktigt stora för att kunna köras direkt in i fabrikerna.

Den största bricka som Eurostat tillverkar mäter 1200 × 800 mm, dvs stora som en lastpall. De finns i tre olika tjocklekar, upp till 5 mm.
Kundföretagens storlek varierar till allt mellan små- och storföretag.

– Ofta levererar vi till storföretagens underleverantörer i Norden och Baltikum. Några svenska användare är Ericsson, Autoliv, Sensair, Stonebridge och Flextronix.

– Sverige utgör en stabil marknad, medan marknaden i Baltikum växer kraftigt. Det gäller bland annat Tallin där bl a Ericsson har en stor fabrik. Med sina 3500 anställda är den Ericssons näst största fabrik.

I vissa fall vill kunden ha brickor med lock som håller kretskort, kiselskivor eller andra detaljer på plats under transport:

Thomas Valtonen berättar om en kund som förpackar en elmotors alla beståndsdelar på en bricka för montering på annan ort. Sådana brickor levereras i tusental.

Specialmaterial
Traditionellt sett har ESD-skyddande plastförpackningar tillverkats av plast med kolpulver som gör materialet ledande. Problemet med dem är att de är alltför ledande. En urladdning, av låt oss säga 10 kV, sker alltför snabbt och som resultat sker ofta överslag över kaviteter i brickan.

Med ett nytt dissipativt material, som har väsentligt mycket högre resistivitet än plast med kolpulver, laddas spänningen ur långsammare och man kan undvika en plötslig urladdning vid mänsklig kontakt med materialet.

Magnab Eurostat AB har låtit SP undersöka egenskaperna hos det nya materialet och utfärdat ett bevis för att det följer normen IEC 61340. Det är ett tufft test där materialet utsätts för 10 kV.

Kunduktiv plast har ofta en resistivitet, RS och RT på ungefär 1×10^4ohm medan Eurostats dissipativa plast, med varumärket E-stat, har ungefär 10×10^9 ohm.

I praktiken betyder detta att en initialspänning på 10 kV sjunker till ett lågt värde på bara 1 µs i konduktiv plast medan spänningsfallet från 10 kV bara är 100 V efter 100 ns i E-STAT E-stat, något som krävs för att uppfylla IEC 61340.

– Det är det enda kommersiellt tillgängliga material som uppfyller kriteriet, säger Thomas Valtonen.

Ett räkneexempel från Eurostat pekar på en urladdningseffekt som 1000 gånger lägre i E-STAT E-stat, jämfört med konduktiv plast.
Förutom det godkända testet hos SP är E-STAT E-stat godkänt i Frankrike av olika institut.


Brickan på bilden är utformad i E-STAT.

One-stop-shop
Förutom ESD-skyddande påsar i olika tjocklekar, skärmande påsar, vacuumpåsar, brickor och annat förpackningsmaterial har Eurostat Euroshild också andra produkter som behövs i en ESD-skyddande miljö, t ex kläder.

70 procent av katalogprodukterna är av egen tillverkning. Vissa produkter tillverkas i Asien och dessa kan levereras direkt till våra kunder runt om i värden asiatiska kunder.

– Vi kan erbjuda globala priser med lokal närvaro, säger Thomas Valtonen.

Franskt huvudsäte
Eurostat Group Groups har sitt huvudkontor i Frankrike och en global verksamhet:

– I våra egna fabriker, fyra i Asien och en i Europa, har vi nästan 3000 anställda runt om i värden, varav 100 i Europa. Vår försäljning i Europa är ca 145 MSek med tillväxt, säger Thomas Valtonen.

Eurostat Group tillhör pionjärerna på ESD-skydd med en verksamhet från tidigt 1980-tal. Företagets tillväxtmodell bygger på att man själva producerar minst 70 procent av det sålda produktvärdet.

Företaget har en vertikalt integrerad produktionskedja som omfattar varmpressning av råmaterial, vacuumformning och tillverkning av flexibla förpackningar.

Ren tillverkningsmiljö
Thomas Valtonen berättar om när representanter från bilindustrin besökte fabriken i Frankrike och yttrade ”Vi har aldrig sett så fina produktionsytor”.

Produktionen är semiautomatisk, med viss ”handpåläggning”.

Vissa kunder kräver 100 procents inspektion. Tre robotiserade kameror tar bilder under pågående dokumentation till grund för dokumentationen. Informationen från robotkamerorna kan också användas för ”reverse engineering” där resultatet blir en ritning.
Brickorna formas i vacuumpressar. Brickorna skärs ut med sax, med undantag av de riktigt tjocka brickorna (5 mm) som kräver en CNC-maskin.

Lång historia
Eurostat har en historia som går tillbaka till 1972. 1996 köpte de Magnab AB för att få en försäljningskanal för Norden och Baltikum.
Det franska företaget Eurostat köptes 2006 av den singaporianska japanska gruppen Dou Yee vilket öppnad för marknaderna i Asien och USA. Dou Yee omsätter ungefär 200 miljoner euro. Prognosen för försäljningsvärdet 2014 i Europa ligger på 14 miljoner euro.

Comments are closed.