Sony Mobile varslar 1000

Sony Mobile i Lund varslar omkring 1000 personer. Det beskedet lämnades vid ett stormöte i Baltiska hallen i Malmö, skriver Sydsvenskan. Fackförbundet Sveriges Ingenjörer befarar nu att spetskompetenser sprids och att svensk konkurrenskraft på telekomområdet minskar.

I höstas stod det klart att Sony Mobile skulle bantas med 1100 anställda, varav lejonparten i Kinan I samband med Sonys kvartalsrapport den 4 februari i år meddelade Sony att företagets försäljningen av smarta mobiltelefoner bromsat upp i Asien och att Sonys mobilverksamhet troligen skulle bantas med ytterligare 1100 anställda till totalt 2100. Idag kom så beskedet att cirka 1000 anställda och konsulter i Lund varslas om uppsägning, vilket var fler än det antal som det spekulerats om tidigare.

"Ett mycket tråkigt besked – både för våra medlemmar och för näringslivet. Nu krävs krafttag och samarbete så att inte spetskompetenser sprids och svensk konkurrenskraft minskar." Det framhåller Sveriges Ingenjörer i en kommentar till neddragningarna.

– I första hand inriktar vi oss på att hjälpa de medlemmar som drabbas av nedskärningarna, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

Sveriges Ingenjörer har cirka 850 medlemmar på Sony Mobile.

– Vi förutsätter att också berörda näringslivsmyndigheter agerar. Om spetskompetenser sprids ut finns det en stor risk att den svenska konkurrenskraften på telekomområdet minskar, framhåller Peter Larsson.

– Nu krävs samarbete och krafttag så att det inte blir som när Astra Zeneca lade ner i Lund. I dag har ju Danmark gått om oss i life science-branschen, en bransch som tidigare tillmättes stora framtidsförhoppningar.

– Om man samarbetar kan man snabba på forskningsprojekt som kommit igång och som flera aktörer kan ha nytta av. Skåne har en fördel i Mobile Heights där näringsliv, akademi, region och kommun samverkar för att skapa nya smarta affärslösningar, säger Peter Larsson.

Den senaste stora neddragningen på Sony Mobile kom i augusti 2012. 650 anställda varslades om uppsägning på telekombolaget och i oktober sades 347 personer upp, skriver Sydsvenskan.

Comments are closed.