Microchip lanserar LoRa-modul

Microchip Technology har släppt den första i en serie energisnåla LoRa-moduler för trådlös kommunikation med låg datatakt och över en distans på upp till tio engelska mil samt en batteritid på mer än tio år för tillämpningar inom IoT och M2M.

Microships nya modul 433/868 MHz RN2483a är en Europan Directive R&TTE-direktivets Assessed Radio Module, har formfaktor 17.8×26.3×3 mm och 14 GPIOs för anslutning av sensorer med mera.

Modulen levereras med företagets LoRa WAN protokollstack integrerad så att den kan anslutas till Lora Alliance infrastruktur, inklusive både privat förvaltade lokala nätverk och telekomdrivna allmänna nät -för att skapa Low Power Wide Area Networks ( LPWANs) med en nationell täckning. Integreringen av protokollstacken möjliggör också att modulen ska kunna användas tillsammans med varje mikrostyeenhet som har ett UART-gränssnitt, inklusive Microchips PIC MCU:er. Dessutom har RN2483 ett ASCII kommandogränssnitt för konfigurering och styrning.

– RN2483-modulen är en revolutionerande ändnod-lösning för sakernas Internet med de nya LoRa tekniknätverken, vilket möjliggör extremt lång räckvidd, dubbelriktad kommunikation med en betydande batteritid, säger Steve Caldwell, chef för Microchips Wireless Products Division. Som en av grundarna av LoRa Alliance arbetar vi för att se till att våra moduler är kompatibla med alla partnergateways och back-end nätoperatörer.

LoRa-tekniken utnyttjar en bandspridnings basmodulering som är kapabel att demodulera med 20 dB under brusnivån. Detta möjliggör hög känslighet med robusta nätverkslänkar, förbättrar nätverkets effektivitet och eliminerar störningar, enligt Microchip.

LoRaWAN-Protokollets stjärntopologi eliminerar synkroniserings-overhead och hopp, jämfört med mesh-nätverk, vilket minskar strömförbrukningen och möjliggör att flera samtidiga applikationer kan hanteras på nätverket. LoRa-tekniken har också en mycket längre räckvidd än andra trådlösa protokoll, vilket gör det möjligt för RN2483 att fungera utan repeatrar, enligt Microchip. I jämförelse med 3G och 4G mobilnät är LoRa-tekniken mer skalbar och kostnadseffektiv för inbyggda applikationer. Modulen har också en möjlighet till säkrare kommunikation genom AES-128-kryptering.

Tillämpningarna finns inom IoT och M2M såsom till exempel: Smarta städer (gatubelysning, parkering, trafiksensorer), energi (smarta mätare för elektricitet/vatten/gas) och Industriell/ Kommersiell/ och hem-automation (HVAC-kontroll, smarta apparater, säkerhetssystem, belysning).

RN2483 finns tillgänglig i en betaversion och förväntas vara bli allmänt tillgänglig för beställningar i maj. Modulen kommer att sälja för10,90 dollar per styck i kvantiteter om 1000. Utvecklingskort förväntas också finnas tillgängliga i maj och konstruktörer kan använda Microchips MPLAB integrerad utvecklingsmiljö, enligt ett pressmeddelande från Microchip.

Comments are closed.