Små FPGA-komponenter för mobiltelefoner

Lattice lanserar nu en serie extremt små och strömsnåla FPGA-komponenter avsedda för mobiltelefoner och liknande högvolymtillämpningar.


Exempel på användningsområden för iCE40

Lattice köpte 2011 FPGA-företaget SiliconBlue för att få tillgång till deras ytterst strömsnåla FPGA-teknik. Nu lanserar man en serie extremt små komponenter i iCE40-serien som är tillräckligt billiga och strömsnåla för att passa i mobiltelefoner.
– Det finns ett uppdämt behov av FPGA-teknik för att klara nya funktioner i samband med navigation, spel och annat som är svårt att hantera i den vanliga processormiljön, säger Joy Wrigley, ansvarig för de nya FPGA-familjerna. Många av de här funktionerna blir för långsamma i mjukvara och det tar alldeles för lång tid att ta fram speciell hårdvara. Flexibiliteten hos en FPGA gör det möjligt att lägga in nya funktioner extremt snabbt.
Men för att en FPGA skall vara intressant i den här typen av volymer räcker det inte med låg energiförbrukning och ett pris under en dollar per styck. Komponenterna måste också vara små nog för att få plats.
– Här har vi tagit fram kapslar som är av samma storlek som chipet. Den minsta kapseln är bara 1,4×1,48 mm och den största är 1,7×1,7 mm. Höjden är inte ens en halv millimeter.
Också energiförbrukningen är ytterst låg. Komponenterna fungerar med bara 0,1 mW och kan hantera "always on-tillämpningar" utan att göra slut på batteriet.
– I en normal smart telefon går det att ha en sådan här komponent på kontinuerligt utan att det kostar mer än drygt tio minuters batteritid. Det skall jämföras med ca 2,4 timmar med en specialprocessor eller mer än 16 timmar om applikationsprocessorn skall göra arbetet.
De två grundtyperna skiljer sig framför allt vad gäller I/O-funktioner. Bägge innehåller drivelektronik för RGB/LED, men den större komponenten har också PLL, strobgeneratorer och I2C- och SPI-gränssnitt. Demokort med FPGA-komponent och accelerometer, gyroskop, barometer, kompass och mycket annat finns för utvärderingsändamål.
Komponenterna finns med upp till 7680 logikceller och upp till 128 kbit RAM.

Comments are closed.