XMOS får ARM-kärna från Norge

I nya XCORE-XA lägger XMOS in en ARM-kärna från Energy Micro (Silicon Labs) parallellt med de egna RISC-kärnorna. Och plötsligt har man både kompatibilitet och låg energiförbrukning.

XCORE från XMOS är ett energieffektivt och ganska lättprogrammerat alternativ till programmerbar logik och vanliga processorlösningar. Men hittills har man haft lite svårt med standardprogram, som inte nödvändigtvis är så lätta att konvertera till de egna processorkärnorna. Det här löser man nu genom att lägga en ARM Cortex-M3-processor parallellt med de egna processorkärnorna. totalt sett innebär det sju XCORE-kärnor och en ARM-kärna (finns också med färre antal kärnor). Alla processorkärnorna kan kommunicera i hög hastighet med varandra och delar programminne.
XCORE är visserligen processorbaserad, men påminner på många sätt mer om en FPGA-krets än om en processor. De individuella RISC-kärnorna är optimerade för att kunna klara I/O-intensiva och DSP-intensiva tillämpningar i hög hastighet utan att störas av operativsystem och onödig mjukvarukomplexitet. Den täta kopplingen mellan hårdvara och processorkärna gör det möjligt att kontrollera I/O på ett sätt som normalt sett skulle kräva programmerbar logik eller ASIC. Den som inte själv vill skriva program för de individuella RISC-kärnorna kan välja ur ett IP-bibliotek, på samma sätt som vid ASIC- eller FPGA-utveckling.

Låg energiförbrukning
Att den nya ARM-kärnan i XCORE-XA kommer från Energy Micro innebär att man har kunnat behålla en extremt låg total energiförbrukning och dessutom en mycket låg standbyförbrukning. I avstängt läge drar XCORE-XA bara 100 nA och kan ändå vakna upp på 160 mikrosekunder. I ”deep sleep”-läge handlar det om 1 mikroampere och 2 mikrosekunder. Men också i aktivt läge är energiförbrukningen rimlig, ca 10 mA i ”low power-mode” (ca 50 MIPS) och 50 mA i normalläge (500 MIPS).

 

Comments are closed.