Självstyrande fordon på väg

Google har utvecklat teknik så att ett fordon kan framföras och navigera sig fram till målet för resan helt utan inblandning av en förare.

Genom att lösa problemet med fordonssäkerhet och effektivitet och med målsättningen att hjälpa till att undvika trafikolyckor, ge människor mer tid till annat och reducera koldioxidutsläppen, har företaget i grunden ändrat hur bilar kan utnyttjas.

Det genom att utveckla en teknik som låter bilen köra av sig själv. Med den automatiserade teknik Google utvecklat har en bil nyligen kört från deras Mountain View campus till företagets Santa Monica-kontor och navigerat sig fram på Hollywood Boulevard. De har också kört nerför Lombard Street i San Francisco, över Golden Gate-bron, på Pacific Coast Highway, och till och med runt Lake Tahoe. Totalt har företagets självnavigerande fordon avverkat 140,000 amerikanska miles.

Företagets automatiserade bilar använder videokameror, radarsensorer och avståndsmätare baserad på laserteknik för att ”se” annan trafik, och data till detaljerade kartor som samlas in med manuella fordon för att kunna navigera på vägen. Det har möjliggjorts tack vare Googles datacentraler som klarar av att hantera den enorma mängd information som samlas in från de manuella bilarna för kartläggning av terrängen.

Säkerheten har varit Googles första prioritet i projektet. Bilarna är aldrig obemannade. ”Vi har alltid en utbildad ”säkerhetsförare” bakom ratten som kan ta över lika lätt som man lossar en automatisk farthållare (Cruise control). Och vi har också en utbildad person som övervakar programvaran från passagerarsätet.”, skriver företaget på sin blogg.

”Varje test börjar med att vi skickar ut en förare i en konventionell bil för att kartlägga vägen och väglaget. Genom att kartlägga funktioner som filmarkeringen och vägmärken, gör att bilens programvara känner till miljön och dess egenskaper i förväg. Och vi har informerat den lokala polisen inför vårt arbete”, skriver Google.

Enligt World Health Organization, går mer än 1,2 miljoner personers liv förlorade varje år i trafikolyckor. Google tror att deras teknik har en potential att minska detta antal, kanske med så mycket som hälften.

Hela originaltexten om självstyrande fordon finns på Googles officiella blogg och är skriven av mjukvaruingenjören Sebastian Thrun.

Comments are closed.