Rogue Wave Software förvärvar Acumem

Rogue Wave Software, leverantör av verktyg för mjukvaruutveckling på flera olika plattformar och komponenter för nästa generations HPC-applikationer, tillkännager idag att man förvärvat svenska Acumem AB.

High-performans computing (HPC) använder superdatorer och datorklusters för att lösa avancerade beräkningsproblem.

Acumem har sin verksamhet inom prestandaoptimering för enkel- och multitrådad applikationsutveckling. Uppsalaföretaget grundades 2006 för att kommersialisera teknologi utvecklad av Professor Erik Hagersten och hans forskningsgrupp vid Uppsala Universitet. Acumems patentsökta produkter underlättar avhjälpning av prestandaproblem genom att analysera minnesbandbredd och latens, datalokalitet och trådkommunikation för att därigenom kunna guida utvecklare i att lokalisera och identifiera prestandaproblem.

– Förvärvet av Acumem stärker Rogue Waves strategi att föra samman en portfölj av verktyg och komponenter som minskar komplexiteten av programmering av parallella system. Acumems produkter är användarvänliga och kan användas av både prestandaexperter och icke-experter och skapar en miljö där kodoptimering, snarare än omskrivning av existerande applikationer, är den snabbaste vägen till prestanda i flerkärniga system, säger vd Brian Pierce, för Rogue Waves vd.

Acumems produkter kommer nu att säljas och stödjas av Rogue Waves globala säljorganisation och partners. Acumems cto, Professor Erik Hagersten och resten av Acumem blir nu en del Rogue Wave, som uppges vara den största oberoende leverantören av verktyg för mjukvaruutveckling på flera olika plattformar och embeddedkomponenter.

Acumem kommer att fortsätta sin verksamhet i Sverige och därmed ytterligare utöka Rogue Waves globala närvaro, skriver Sting (Stockholm Innovation & Growth) i ett pressmeddelande.

– Utvecklare och användare av HPC applikationer vet att en introduktion av flera processorer och kärnor inte förbättrar en applikations prestanda per automatik, och i vissa fall också kan ge motsatt effekt, säger Steve Conway, Research Vice President, High Performance Computing på analysföretaget IDC.

 ”En IDC studie visar att 12 procent av alla användare av HPC har åtminstone några applikationer som exekverar långsammare på deras senaste HPC system än på deras mindre, och inte lika parallella, tidigare systemet. Och 50 procent angav att de förväntar sig att se försämrad prestanda på vissa applikationer av samma skäl inom ett år. Optimering av applikationer för dagens alltmer parallella och heterogena HPC system är en mycket utmanande uppgift. Rogue Waves portfölj av brett använda verktyg och komponenter, inkluderande Acumems produkter, är designade för att öka produktiviteten hos applikationsutvecklare och deras organisationer genom att göra denna uppgift betydligt enklare," fortsätter Steve Conway, på analysföretaget IDC.

Comments are closed.