Nobelpriset i fysik för grafen

Kungliga Vetenskapsakademin delar ut årets Nobelpris i fysik till forskarna Andre Geim och Konstantin Novoselov, båda vid University of Manchester ”för banbrytande experiment rörande det tvådimensionella materialet grafen”.

Årets pristagare har varit parhästar en längre tid nu. Konstantin Novoselov, 36, arbetade med Andre Geim, 51, först som doktorand i Nederländerna, sedan följde han Geim till Storbritannien. Båda fick sin utbildning och startade karriären som fysiker i Ryssland. Idag är de båda professorer och bedriver sin forskning vid University of Manchester.
Grafen är en tunn flaga av vanligt kol. Forskarna Geim och Novoselov har lyckats visa att kolet i denna platta form har exceptionella egenskaper med sitt ursprung i kvantfysiken.
Grafen är bara en atom tjock. Den består av kolatomer bundna till varandra i ett sexkantigt mönster, likt ett hönsnät.
Det helt nya materialet grafen är den tunnaste och samtidigt starkaste formen av kol. Grafen leder elektricitet lika bra som koppar och leder värme mycket bättre än alla andra kända material.
Materialet är nästan helt genomskinligt men samtidigt så tätt att inte ens helium, den minsta gasatomen, kan ta sig igenom.
Geim och Novoselov fick med vanlig tejp fram en atomtunn grafitflaga ur en bit grafit, det material som bildar kärnan i blyertspennor.
Grafen innebär en ny klass av två-dimensionella material med unika egenskaper. I framtiden kan det bli möjligt att skapa en mängd nya material som kan ligga till grund för ny elektronik. transistorer av Grafen förväntas bli avsevärt snabbare än dagens transistorer som baseras på kisel.
Med sin förmåga att både släppa igenom ljus och samtidigt leda ström är grafen lämpligt att använda i genomskinliga pekskärmar, ljuspaneler och kanske solceller. Stryktåligheten kan utnyttjas i nya superstarka material, som dessutom blir tunna, elastiska och lätta.

 

Comments are closed.