RISC-V-kärna från Renesas

Renesas har konstruerat och testat en 32-bits CPU-kärna baserad på RISC-V. Kärnan bildar basen till en ny plattform för IoT, konsumentelektronik och industrielektronik och är tänkt att komplettera de nuvarande ARM-baserade produkterna.

RISC-V är en öppen arkitektur som snabbt ökat sin popularitet i halvledarindustrin. Många tillverkare har startat gemensamma projekt för att utveckla RISC-V-produkter men Renesas har valt att ta fram en egen processorkärna. Renesas har redan tidigare utvecklat RISC-V-produkter med CPU-kärnor från Andes Technology.

– Den nya RISC-V-kärnan befäster vår position inom RISC-V, säger Daryl Khoo, Vice President vid Renesas IoT Platform Division. Vi har nu en unik position när det gäller RISC-V-lösningar för ett brett område av tillämpningar.

Den nya RISC-V-CPUn klarar höga 3.27 CoreMark/MHz. Arkitekturen innehåller tillägg för att öka prestanda och reducera kodstorlek. Prototyper av kärnan testas redan hos nyckelkunder och kommersiella processorer och utvecklingsverktyg beräknas finnas tillgängliga första kvartalet 2024.

Comments are closed.