Radarsensorer för 60 GHz

Texas Instruments lanserar nu en serie radarkomponenter för 60 GHz-området. De är baserade på de fordonskomponenter som visades förra året, men främst avsedda för industri och konsumentapplikationer. I programmet finns också kompletta och lättanvända moduler med inbyggd antenn.


Sameer Wasson, ansvarig för radarkomponenter hos Texas Instruments. Den färdiga radarmodulen är bara den översta lilla delen av kortet

– Intresset har varit otroligt det senaste året, säger Sameer Wasson, ansvarig för radarkomponenter hos Texas Instruments. Det finns massor av företag som vill använda radar i tillämpningar som vi inte hade en tanke på.
De första radarkomponenterna togs fram för fordonsområdet 76-81 GHz, men för industri- och konsumenttillämpningar är det lättare att använda det fria 60 GHz-bandet. Därför har fordonskomponenterna anpassats till 60 GHz och modulerna, med inbyggd antenn, arbetar på 60 GHz.
– För det mesta räcker modulens minimala antenn alldeles utmärkt. Det handlar förmodligen om 70 procent av tillämpningarna. Det gör också att man mycket snabbt kan komma igång med arbetet och att det inte krävs något egentligt RF-kunnande.
Texas Instruments har själva utvecklat en lång rad demokonstruktioner för att visa vad som är möjligt. På Electronica visar man till exempel ett takmonterat system för att räkna människor. Systemet låter sig inte luras av andra objekt, ens när de är rörliga.
Det är också lätt att gå vidare och till exempel avgöra vem som talar i en grupp människor. På det sättet kan man automatiskt rikta mikrofoner mot rätt person och slipper problemet med separata mikrofoner eller manuellt styrda riktmikrofoner.
I en annan demo hade en radarsensor byggts in i en bildörr.
– Med ett servo i dörren blir det möjligt att hindra dörren från att slå emot andra bilar eller människor. Radarsensorn klarar också att detektera höjden på trottoaren och kan på det sättet hindra skador på dörren.

Comments are closed.