Annons

PFC-kretsar med 95% effektivitet

Kraftelektronikföretaget Power Integrations har släppt en familj 110/220 VAC integrerade kretsar för effektfaktorkorrigering (PFC) med hög effektfaktor och verkningsgrad över ett brett belastningsområde och som förbrukar mindre än 60 mW effekt i obelastat läge.

Komponentfamiljen är döpt till HiperPFS-3  och är avsedd för effektkrav på upp till 405 W med en universell ingång och upp till 900 W kontinuerlig uteffekt för "high line" (spänningar runt 220 VAC). Kretsarnas effektivitetsnivåer anges till bättre än 95 procent över hela området från 10 procents till full belastning och har en effektförbrukning på mindre än 60 mW i obelastat läge.  Företaget uppger att det är lätt att uppnå en effektfaktor på 0,92 vid 20 procents belastning.

Kretsarna i HiperPFS-3-familjen innehåller en variabel frekvens-CCM (continuous conduction mode)-enhet för styrning som minimerar förlusten genom att upprätthålla en låg genomsnittlig switchfrekvens och genom att modulera frekvensen undertrycka EMI-toppar. De innehåller även en högspännings-MOSFET och en diod (ultra-low reverse recovery diode) med lågt QRR. De nya kretsarna är enligt företaget baserade på ett innovativt sätt att kontrollera EMI utan att negativt påverka effektfaktorn vid låga belastningar.

En dålig systemeffektfaktor vid lätt belastning orsakas enligt företaget av de X-kondensatorer som används för att minska att EMI i differentiell mod matas ut på växelströmsnätet. IC:er i HiperPFS-3-familjen har enligt Power Integrations en digital effektfaktorhöjande del som aktiveras vid låg belastning. Denna ökar den kompensation som ska övervinna reaktansen hos X-kondensatorerna i EMI-filtret och minimera fasvinkelskillnaden mellan inspänningen och strömmen. Företaget skriver att som en konsekvens av det här kan konstruktörer öka storleken på X-kondensatorerna och samtidigt minimera eller eliminera differentialmod-drosslar, vilket i sin tur minskar EMI utan att försämra effektfaktorprestanda vid låga belastningar. Enligt Power Integrations resulterar detta i ett mindre och billigare EMI-filtersteg.

– Standby energianvändningsnormer såsom ERP Lot 6 har tidigare tvingat konstruktörer av datorer och andra system att inkludera både en huvud-PSU och strömförsörjning i standby. Den utmärkta effektiviteten vid lätt belastning  i våra nya HiperPFS-3 IC:er ger dem möjlighet att eliminera standby-strömförsörjningen vilket sparar komponenter, designtid, utrymme och kostnader, säger Edward Ong, produktmarknadschef på Power Integrations.

Kretsarna i HiperPFS-3-familjen finns för både "high line" (220 VAC)  och "low line (110 VAC)-applikationer och täcker en kontinuerlig uteffekt på upp till 900 W. Kretsarna kommer i en ESIP-16-kapsel och kostar 1,27 dollar per styck i kvantiteter om 10.000.


Schema över en typisk tillämpning

Comments are closed.