Organisk fotodetektor från imec och Holst Centre

Vid veckans International Image Sensor Workshop i USA visade imec and Holst Centre en organisk fotodetektor med stor area, tillverkad på ett flexibelt substrat. Detektorn är känslig för strålning inom ett område som gör den lämplig för röntgentillämpningar.

 

Den höga absorbtionskoeffecienten hos organiska halvledare gör att lagren kan vara extremt tunna, bara 10-50 nm. Den låga temperaturen vid framställningen gör också att materialet kan deponeras på en folie. Resultatet är en lätt och robust detektor, som dessutom kan få vilka former som helst. En annan fördel är att de många olika typerna av organiska material gör att de optiska egenskaperna kan optimeras för olika användningsområden, med olika våglängder.
Den presenterade detektorn arbetar i området 500 till 600 nm, vilket gör den lämplig för röntgentillämpningar. Den tillverkades genom att ett ultratunt fotokänsligt lager av organiska molekyler (SubPc/C60) deponerades termiskt på en organisk läskrets. Ett halvgenomskinligt kontaktlager ovanpå kretsen gör att detektorn kan belysas framifrån. Utläsningsbakplanet är tillverkat av sextums folielaminerade wafers, bestående av tunnfilmstransistorer i arrayer om 32×32 bildpunkter, med varierande avstånd, från 1 mm till 200 µm. För att undvika degradering är fotodetektorerna hermetiskt kapslade.
Detektorerna ger en linjärt ökande effekt från 3 µW/cm². Mörkerströmmen är lägre än 1 µA/cm² vid -2 V biasspänning.

Comments are closed.