OLED kan växa som belysning

LED-lampornas framgångar de senaste åren har helt överskuggat den konkurrerande OLED-tekniken. Men en rapport från Yole Développement tror på en relativt snabb tillväxt och en marknad 2021 på 1,5 miljarder dollar.

 

– OLED-tekniken har en stor potential när det gäller innovativa ljuskällor, säger Pars Mukish, ansvarig för affärsområdet LED/OLED och safir hos Yole. Tekniken fungerar för till exempel lätta, tunna och till och med transparenta ljuskällor. Men prognosen är fortfarande osäker. Det är svårt att välja mellan olika OLED-tekniker, produktionen är fortfarande dyr och det saknas en infrastruktur.
OLED-tekniken har länge levat i skuggan av LED-revolutionen och OLED-marknaden är bara en hundradel av LED-marknaden. Men rapporten från Yole tror ändå på en marknad värd 1,5 miljarder dollar år 2021. Det förutsätter visserligen att OLED-företagen kan demonstrera de tekniska fördelarna för användarna, men är ändå rimligt.
Den första delmarknaden för OLED-belysning finns förmodligen i fordonsindustrin. Där har redan belysning tagit steget från att vara en enkel grundfunktion till att vara värdeskapande. Här har OLED en stor potential att differentiera sig från LED och erbjuda nya intressanta möjligheter. BMW M4 GTS är den första kommersiella bilen som har integrerat OLED-belysning i baklamporna och frågan är nu hur många av de andra som kommer att hänga på.
Också inom mera traditionella belysningsområden finns nicher som passar OLED. Det är också en förutsättning för att produktionsvolymerna skall bli så höga att priset kan sänkas. Medicinska belysningstillämpningar är några av de mest sannolika områdena.
Yole uppskattar att belysningsmarknaden för OLED uppgick till ca 30 miljoner dollar förra året. Fram till 2021 beräknas den växa till 1,5 miljarder dollar.

Comments are closed.