KAU-förslag blir internetstandard

För några år sedan skickade forskaren Per Hurtig vid Karlstads universitet (KAU) ett standardiseringsförslag för att skapa ett snabbare internet till IETF (Internet Engineering Task Force). Nu har förslaget blivit standardiserat.

Per Hurtig

En utvärdering som publicerades under 2015 visar enligt KAU att RTO Restart (RTOR) kan erbjuda betydande vinster i kommunikationen mellan vanliga användare och en server.

– RTOR minskar fördröjningen när fel uppstår i kommunikationen mellan en användares dator och en server, vilket är ett vanligt förekommande problem som gör att internet kan upplevas som långsamt, säger Per Hurtig, bitr. lektor i Datavetenskap vid Karlstads universitet.

Efter att förslag blivit standardiserade av IETF brukar de implementeras i de vanligaste operativsystemen, såsom Linux, och på så sätt komma många användare till nytta.

– Det känns jätteroligt att vår forskning når ut och bidrar till att förbättra människors vardag. För en vanlig användare betyder det här förhoppningsvis mindre väntande på webbsidor som aldrig ”laddar klart”.

Datavetenskap vid Karlstads universitet har under flera år arbetat med att ta fram optimeringar för att förbättra den prestanda som vanliga användare upplever när de använder internetbaserade applikationer. Arbetet med RTOR är enligt universitetet en del av detta arbete.

Comments are closed.