Nytt dokument om WP-laddning

Förra sommaren släppte A4WP (Alliance for Wireless Power) sin specifikation Rezence Baseline System Specifikation (BSS version 1.2). Nu har A4WP även arbetat fram ett dokument (BSS v1.2.1) med erfarenheter från prototypbyggen som använder magnetisk resonansteknik för trådlös laddning av konsumentelektronik.


Gränssnittspecifikationen Rezence Baseline System Specifikation,ibland bara kallad Rezence, (BSS v1.2) definierar en systemreferensmodell som bland annat innehåller parametrar för resonatorer – både för sändaren och mottagaren – till gränssnittet mot systemkomponenter med mera. Specifikationen tillåter horisontell laddning med en enda sändande yta att leverera upp till 22 W effekt till flera mottagare, som definieras i två klasser, från 3,5 W till 6,5 W för mobiltelefoner och smartmobiler.

Det nya, kompletterande dokumentet (BSS v1.2.1) innehåller samlade erfarenheter från dussintals implementeringar i produktprototyper från A4WP-medlemsföretag.

I alliansen ingår Intel, Qualcomm, Microsoft, Samsung, Renesas, Sony Mobile, Media Tek, Murata, NXP Semiconductor, och runt 140 andra företag, inklusive teleoperatörerna NTT Docomo och Deutche Telecom plus några till.

Idag handlar det inte längre bara om mobiltelefoner utan även bärbara datorer och tillbehör till stationära persondatorer med mera finns med på agendan. Effektområdet har utökats till 1-50 W och sättet att ladda inkluderar nu även det vertikala planet. Det pågår också ett arbete på en BSS v1.3 som bland annat ska täcka effekter över 50 W samt en BSS 1.4 som fokuserar på elektroniska accessoarer – så kallade ”wearables”.

– A4WP fortsätter att arbeta i enlighet med sin tekniska färdplan som började med ett fokus på mobiltelefon- och smartphone-marknaden. Genom att utnyttja den unika förmågan hos Rezence och enkelt skala upp effektkurvan kan denna innovativa teknik användas för ett brett spektrum av de elektroniska apparater som konsumenterna använder mest och bryr sig mest om, säger Kamil Grajski, som basar för alliansen.

Självklart uppmanar alliansen i ett pressmeddelande företag som är intresserade av att utveckla produkter inom området att teckna ett medlemskap. Ett medlemskap ger tillgång till de senaste BSS-utkasten, ett växande bibliotek med godkända resonatorer på laddningssidan och ett bibliotek med testfall för driftskompatibilitet och konformitet. Men också för att uppnå en Rezence-certifiering baserat på ISO 17065 via alliansens auktoriserade testlaboratorier och godkännande av en certifieringsmyndighet.

Comments are closed.