Annons

ABB deltar i världsomflygning

I morgon tisdag lyfter ett flygplan från Abu Dhabi som ska flyga jorden runt och som endast får sin energi från solen. ABB är ett av de företag som med sin teknik deltar i försöket och med 17 248 solceller ska planet avverka totalt 35 000 kilometer.


Det är projektet Solar Impulse som med ett soldrivet flygplan med samma namn ska genomföra den historiska flygningen jorden runt. Under 2014 bildade ABB och Solar Impulse en allians för innovation och teknik. Tre ingenjörer från ABB har arbetat med teamet för Solar Impulse och bidragit med expertis och erfarenhet. De har hjälpt till med att öka effekten från solcellerna och öka prestandan i den elektronik som ska ladda planets batterisystem.

Den mest utmanande etappen kommer att bli flygningen under fem hela dygn tvärs över Indiska oceanen – från Kina till Hawaii. Flygplanet kommer att stiga till närmare 10 000 meters höjd under dagen för att full ut ladda sina batterier så att det kan hålla sig i luften även under natten.

– Vi på ABB är stolta över denna innovations- och teknikallians med Solar Impulse och att få följa projektet på världshistoriens första flygning jorden runt med hjälp av enbart solkraft, säger Ulrich Spiesshofer, koncernchef för ABB.

På planets rutt, totalt 35 000 kilometer, ska piloterna Bertrand Piccard och Andre Borschberg turas om i cockpit och flyga österut från Abu Dhabi, med stopp i städer som Muscat i Oman; Ahmedabad och Varanasi i Indien; Mandalay i Myanmar, Chongqing och Nanjing i Kina samt Hawaii, Phoenix och New York i USA, innan de korsar Atlanten på vägen tillbaka till Abu Dhabi, där de beräknas landa igen i mitten av 2015.

Comments are closed.