Nya styrkretsar baserade på Cortex-M4

STMicroelectronics har börjat leverera provexemplar av sin nya serie mikrostyrkretsar (MCU) baserade på en ARM Cortex M4 med en Floating-Point Unit (FPU), och som ska vara optimerad för effektiv hantering och exekvering av blandade signaler i kretsar för 3-fas motorstyrning, biometrik, industriella sensortillämpningar och audiofilters med mera.

STMicroelectronics meddelar att de nu har startat leverera de första exemplaren av sin nya SoC STM32 F3-serie styrkretsar till företagets stora OEM-kunder. Det för att få en tidig utvärdering av deras nya produktfamilj som bland annat innehåller en inbyggd ARM Cortex-M4.

Den nya Cortex-M4-baserade serien positionerar sig mellan företagets STM32 F1 och deras mest avancerade STM32 F4, som har en Cortex-M4 med FPU och stor minneskapacitet, i kombination med 168 MHz som maximal CPU-frekvens för komplexa tillämpningar.

Med de nya F3 mikrostyrkretsarna utökas företagets STM32-familj med ytterligare 70 kretsar, till att nu räknas till mer än 350 varianter, som adresserar tillämpningar från enkla och priskänsliga konstruktioner fram till dem som kräver hög prestanda och många chipfunktioner, enligt ett pressmeddelande.

STM32 F3-serien består av fyra produktlinjer som skiljer sig åt beroende på det integrerade minnets storlek och de integrerade delarna avsedda för kringutrustning såsom 12-bitars A/D-omvandlare som samplar med 5 Msps.

Produktlinjen STM32 F30x består bland annat av sju fasta komparatorer med en svarstid på 50 ns, fyra programmerbara förstärkare som ger stöd för en noggrannhet på 1 procent, två 12-bitars D/A-omvandlare och fyra 12-bitars 5 Msps A/D-omvandlare. Det uppges ge den snabbaste ADC-prestand som finns i någon enda ARM Cortex-M mikrostyrkrets, och som når 18 Msps i intersekvenserad mod (interleaved mode).

Kretsarna har också två avancerade motorkontroll-timers som körs på upp till 144 MHz. Dessa tillåter en mikrostyrkrets att hantera två motorer plus Power Factor Correction (PFC) via kretsens on-chip analoga kringutrustning avsedda för produkter såsom hushållsmaskiner. Dessutom finns det funktioner hos dessa som ger en upplösning i tid bättre än 7 ns, avsedda för nya applikationer såsom digitala nätaggregat inom infrastruktur för telekom eller dataservrar, mikro-växelriktare i solkraftsinstallationer och för LED-belysning.

För att kunna optimera tiden för kodexekvering har STM32 F30x-kretsarna ett 8Kbyte SRAM mappat till instruktionsbussen som Core Coupled Memory (CCM-SRAM). Kritiska rutiner som fyllts på i ett 8 kB CCM vid start kan slutföras i full fart med ”zero wait states” och uppnå 94 Dhrystone mips vid 72MHz. Kretsarna i den här produktlinjen är stiftkompatibla med STM32 F1-serien, och delar samma API.

STM32 F37x-kretsarna har en annan sammansättning av kretsperifera funktioner. De är de första mikrostyrkretsarna från ST att integrera ett 16-bitars Sigma-Delta ADC på chipet, vilket gör att STM32-familjen uppges kunna lösa ett bredare spektrum av tillämpningar för precisionsavkänning och tillhandahålla en single-chip lösning som kan ersätta en generell processor och en separat ADC. Upp till tre 16-bitars Sigma-Delta ADC:er är integrerade on-chip, med separata, analoga utgångar från 2,2V till 3,6V, med upp till 21 enkel- eller 11 differentiella kanaler och sju programmerbara förstärkningar per kanal. Andra STM32 F37x analoga kretsar för kringutrustning inkluderar två snabba komparatorer, tre 12-bitars DAC, och en 12-bitars 1 Msps ADC, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.