Nya standarder för DDR4-hybrider

Standardiseringsorganisationen Jedec Solid State Technology Association har meddelat att dess JC-45-kommitté har godkänt de första standarderna till stöd för icke-flyktiga hybrider av DDR4-minnesmoduler.

Hybrid-DDR4-minnesmoduler definieras av Jedec som moduler som passar i en standard dual in line minnesmodul (DIMM)-sockel och som ”ser ut” som en DDR4 SDRAM gentemot systemstyrenheten men som innehåller icke-flyktiga (NV)-minnen såsom NAND Flash i modulen. Dessa hybridmodul-familjer kallas icke-flyktiga DIMM, eller NVDIMM:s och de kan dela minneskanal med andra standard DDR4 DIMM:s. En publikation väntas komma senare i år.

– Introduktionen av hybridminnesmoduler i systemplattforms-arkitekturer lägger till nya nivåer av funktionalitet till datorminneshierarkin, säger Mian Quddus, ordförande i Jedecs JC-45 Kommitté för DRAM-moduler. Icke-flyktiga minnen kan användas för databeständighet, masslagring och dörren öppnas nu för nya innovativa applikationer med en höghastighets DRAM-kanal. NAND Flash är det första icke-flyktiga minnet som skall införlivas in i kanalen men branschen redo för andra minnestyper som ska ingå. Det ramverk som upprättats av JEDEC är tillräckligt flexibelt för att möjliggöra för en mängd minnen som kan ingå inom ramen för ett "hybrid-paraply".

JEDEC:s JC-45 Kommittén för Minnesmoduler har utvecklat NVDIMM-taxonomi i samarbete med NVDIMM Special Interest Group (SIG), en underkommitté till Solid State Storage Initiative inom Storage Networking Industry Association (SNIA). De två första versionerna av dessa hybridmoduler – NVDIMM-N, som kombinerar DRAM och NAND Flash där Flash erbjuder säkerhetskopiering och återställning av alla DRAM för datatillförlitlighet, uthållighet mot strömavbrott – och NVDIMM-F som ger direkt adresserbara NAND Flash som nås som en blockorienterad masslagringsenhet.

Hybridmoduler såsom NVDIMM-N och NVDIMM-F stöds i nya DDR4 Serial Presence Detect (SPD)-koder som ska släppas senare i år och nya standard DDR4 DIMM-labels befinner sig i granskningsprocessen och skall också släppas under 2015. JEDEC har också definierat specifika signaler på DIMM-kontakten för att underlätta plug-and-play-introduktionen av NVDIMMs på standardplattformar.

Comments are closed.