Nya Intel-processorer

Intel presenterade idag flera nya processorer avsedda för skrivbordsdatorer och servrar. De nya processorerna omfattar två nya modeller i Intel Core i7-familjen samt de nya processorfamiljerna Intel Core i5 och Intel Xeon processor 3400 series.

I och med detta finns det nu processorer baserade på Nehalem-arkitekturen i allt från skrivbordsdatorer för massmarknaden till extrema prestandadatorer för entusiaster och instegsservrar för företagsbruk. De nya processorerna i i5- och i7-serien gick tidigare under arbetsnamnet Lynnfield.

Processorerna har, precis som de tidigare Core i7-modellerna, en integrerad minnesstyrenhet och Intels Turbo Boost Technology samt Intel Hyper-Threading Technology. Till skillnad mot de extrema prestandamodellerna i Core i7-serien har de Lynnfield-baserade modellerna två minneskanaler istället för tre.

Kretsuppsättningen Intel P55 express innebär de största förändringarna för moderkort sedan PCI-bussen under det tidiga 90-talet. Kretsuppsättningen består av en enda krets i och med att mycket av funktionaliteten flyttats till processorn. Tidigare kretsuppsättningar krävde två separata kretsar.

Comments are closed.