Nya grafikprocessorer från ARM

ARM lanserar nu den andra generationen av sin ARM Mali T600-serie GPU:er avsedda för smarttelefoner, pekplattor och smarta TV-apparater som kan kopplas upp mot internet. Den nya serien uppges ge en 50-procentig prestandaförbättring jämfört med föregående generation.

Den nya serien är den första som innehåller ”Adaptive Scalable Texture Compression” (ASTC), en texturkomprimeringsteknik som härstammar från ARM. ASTC uppges betydligt optimera GPU-prestandan och ökar batteritiden samt meddelas nu ha antagits av Khronos Group – ett viktigt industrikonsortium som fokuserar på öppna standarder. Var och en av Mali-T600-seriens grafikprocessorer ger en 50-procentig prestandaökning jämfört med första generationen med samma kiselprocess och det har bland annat uppnåtts genom en kombination av förbättringar, till exempel genom optimerad RTL och arkitekturförbättringar, vilket medför att kretsarna kan köras vid högre frekvenser.

Baserade på företagets ”Mali Midgard”-arkitektur består den andra generationen av tre grafikprocessorer: Mali-T624, som är skalbar från en till fyra kärnor, och Mali-T628, som är skalbar från en till åtta kärnor och med dubbelt så bra prestanda. Båda dessa två är avsedda för att hantera grafik i smarttelefoner och smarta TV-apparater. Mali-T678, som är den kraftfullaste GPU:n i serien och som har fyra gånger bättre prestanda jämfört med Mail-T624, har däremot optimerats för att hantera kraven från den snabbt växande marknaden för surfplattor.

Alla produkterna är utformade för att stödja följande API: OpenGL ES 1.1, OpenGL ES 2.0, OpenGL ES 3.0, DirectX 11 FL 9_3, DirectX 11, OpenCL 1.1 Full Profile och Google Renderscript compute.

Hela det omfattande pressmeddelandet kan läsas via den här länken .

Comments are closed.