Nya flysäkerhetsregler för litiumbatterier

Flera tester indikerar att säkerhetsriskerna med litiumbatterier är större än man tidigare trott. Därför släpper nu USAs transportdepartement i samarbete med FAA nya och mera restriktiva standarder för transport av litiumbatterier.

Att litiumbatterier kan orsaka brand och till och med explosioner är välkänt sedan länge, men tester ombord på flygplan visar att problemen vid en brand kan vara större än man trott. Inte minst handlar det om en mycket kraftig rökutveckling som kan ge stora problem.
För att minska riskerna har därför USAs transportdepartement (DOT) gett ut ett nytt regelverk för transport av litiumbatterier. Departementet och FAA rekommenderar att flygbolagen följer reglerna redan nu och de kommer att vara tvingande sex månader efter publiceringen.
De nya reglerna innebär bland annat att:
* Kraven ökar på förpackningar och larmanordningar.
* Ekvivalent litiuminnehåll byts mot Wh för litium-jon-celler och batterier.
* Separata beskrivningar krävs för litium-jon- och litium-metall-celler.
* Kraven ökar på transporter av litiumbatterier för destruktion eller återvinning.
– Vi fortsätter arbetet med att harmonisera U.S. Hazardous Materials Regulations med internationella standarder för att få entydiga regler för transport av litiumbatterier, säger Cynthia L. Quarterman, administratör för PHMSA (Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration), som har hand om säkerhetsfrågor hos transportdepartementet.

Comments are closed.