Nya audiokretsar på MWC

På World Mobile Conference i Barcelona tänker Wolfson ställa lansera fyra nyheter: En digital audiohub för mobiltelefoner, en hörlurskrets som dämpar omgivande buller 40 dB och två audioförstärkare.

En av audioförstärkarna, WM9090 går i klass D och kan leverera 750 mW till en 8 ohms högtalare med mindre än 1 procents total harmonisk distorsion och brus (THD+N), och detta med bara 3,7 V matningsspänning. Intressant är att kretsen innehåller en automatisk volymkontroll (AGC) som förhindrar att signalen klipps och därmed distorderas.
Gränsen för distorsion kan programmeras.
WM9090 innehåller även en klass G-förstärkare (dvs med en matningsspänning av slutsteget som momentant ökar när slutsteget styrs ut, detta för att ge låg effektförbrukning). Ingen skrymmande kondensator på hörlursutgången behövs eftersom kretsen har en intern DC-servo som ger maximalt 1 mV offset på utgången.
Kretsen har på ingången en analog mixer för att kunna ta hand om insignaler från exempelvis mobiltelefon, MP3-spelare, FM-radio. Varje ingångs förstärkning kan varieras.
En annan ny audioförstärkarekrets är WM9010. Det är en renodlad hörlursförstärkare i klass G med 100 dB signal/brusförhållande. Den matas med 1,8 V och utmärkts av extremt låg tomgångseffekt.
Andelen mobiltelefoner som ger stöd för musiklyssning fortsätter att stiga kontinuerligt, enligt analysföretaget Gartner. Redan idag har 60 procent av mobiltelefonerna möjlighet att lyssna på FM-radio och över 40 procent möjlighet att avlyssna digital audio (t ex MP3).
EU vill begränsa ljudvolymen från MP3-spelare. Många lyssnare vrider upp volymen för att överrösta bakgrundsbruset i exempelvis ett flygplan. En bättre metod, som skonar öronen, är att sänka bakgrundsbruset.
Wolfsons har ägnat fem års utveckling år att eliminera bakgrundsbrus. Dess metod myZone, som kan som bäst undertrycka bruset med 99 procent (40 dB), har nu implementerats i en krets som är avsedd för en massmarknad: WM182.
Häri är undertryckningen maximalt (toppvärde) 30 dB. WM182 kan byggas in i en kapsel som även innehåller ett laddningsbart litium-jon-batteri. Detta kan då laddas via en miniUSB-kontakt. Kretsen har utgångar för att driva två LED som visar tillståndet för batteri och dess laddning. I övrigt kan denna kapsel även innehålla strömbrytare för till/frånslag av brusundertryckning, en mikrofon för att känna av bakgrundsbruset och en mikrofon för tal.
WM182 utvärderas för närvarande av flera hörlurstillverkare.
Wolfson lanserar även världens första lösning för en "audio-hub" till mobiltelefoner, WM8995.
Denna krets löser kritiska uppgifter som att exempelvis i en mobiltelefon kunna ta emot ett samtal "hands free" via ett "bluetooth headset" medan man lyssnar på musik och tar emot order från en GPS-navigator. Detta görs av en och samma handapparat, exempelvis en mobiltelefon.
Kretsen kan ta emot flera audiogränssnitt, omvandla samplingshastighet och genomföra digital mixning.
Via ett 2-tråds seriellt datagränssnitt kan kretsen sända digitala PDM-data till högtalarförstärkare med digital ingång.

 

Comments are closed.