Ny sensor märker närvaro via IR-strålning

Omron Electronic Components introducerar nu en beröringsfri termisk sensor utvecklad med mems-teknik som tillförlitligt kan påvisa förekomsten av människor inom ett område utan behovet av att detektera deras rörelser.

 

Sensorn uppges av företaget vara ett alternativ till pyroelektriska sensorer eller PIR-detektorer inom hemautomation, fastighetsautomation, hälsovård, säkerhet och industriella applikationer.

De flesta närvarosensorer är beroende av rörelser, men Omrons D6T kan upptäcka närvaro genom att känna av din kroppsvärme och ger en mer tillförlitlig grund för avstängning av belysning, luftkonditionering och andra tjänster när utrymmet är tomt, enligt Omron.

Eftersom D6T-sensorer även kan övervaka temperaturen i ett rum kan de också användas för att styra värme- och luftkonditioneringssystem och bibehålla optimala nivåer på rumstemperaturen utan energislöseri. Ovanliga förändringar i temperatur kan också användas på andra sätt, till exempel för att detektera driftstopp, identifiera hotspots innan en brand bryter ut eller i kliniska tillämpningar för att kontrollera huruvida en patient har lämnat sin säng.

Tekniken bakom Omrons D6T värmesensorer kombinerar en MEMS mikro-spegelstruktur för detektering av IR-strålningen med en kisellins för att fokusera de infraröda strålarna på de termoplattor som omvandlar strålningen till elektriska signaler. Egenutvecklade ASICs gör sedan de nödvändiga beräkningarna och omvandlar sensorsignalerna till ett digitalt I2C-gränssnitt. Resultatet blir en sensor med en noggrannhet på ± 1.5°C och med en brusimmunitet på 140 mK. Den ena sensorn, D6T-44L-06, består av 4×4 element och detekterar inom vinklarna X 44,2° och Y 45,7°. Den andra sensorn D6T-8L-06 har ett smalare detektionsområde i Y-led och bredare i x-led och består av 1×8 element som detekterar inom vinklarna X 62,8° och Y 6,0°.

Comments are closed.