Ny micro:bit med ljud- och pekfunktioner

Från Farnell, tillverkningspartner åt Micro:bit Educational Foundation, kommer nu en ny version av BBC micro:bit, utformad för att öppna upp en helt ny värld av möjligheter för nästa generations studenter. Utökade funktioner med större minneskapacitet, snabbare processor och, för första gången, ljud- och pekfunktioner ”direkt ur lådan”.

Den uppdaterade datorn i fickformat erbjuder även framtidspotential för artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) i klassrummet, vilket gör att barnen kan experimentera med några av världens mest banbrytande tekniker.

Farnell har tillverkat och levererat över fem miljoner enheter sedan 2016, vilket har hjälpt stiftelsen nå uppskattade 25 miljoner barn i över 60 länder som har lärt sig digital kreativitet och datorfärdigheter. Micro:bit har använts av utbildningsorganisationer världen över för att främja inlärningprogram inom naturvetenskap, teknik, utbildning och matematik (STEM).

Stiftelsen har arbetat direkt med lärare och gruppen med micro:bit-fans för att driva på urvalet av uppdateringar, vilket säkerställer att denna uppdaterade micro:bit uppfyller nuvarande och framtida krav. En av de mest efterfrågade förbättringarna var en inbyggd högtalare och mikrofon, så att barnen kan vara kreativa med ljud och musik. Som en del av Micro:bit Educational Foundations arbete med att hålla enheten så kostnadseffektiv och tillgänglig som möjligt är den uppdaterade och funktionsrika micro:bit-enheten tillgänglig till samma pris som den ursprungliga versionen.

Den uppdaterade micro:bit-enheten är fullpackad med ny teknik och förbättrade funktioner, däribland:

* Datorkraft – Huvudmikrokompressorn Nordic nRF52833 körs med 64 MHz med 512 kb flashminne (dubbelt så stort lagringsutrymme jämfört med den ursprungliga versionen av micro:bit) och en åttafaldig ökning av RAM till 128 kbyte. Den nya micro:bit-enheten har dessutom en diskret regulator som kan mata upp till 200 mA ström till externa tillbehör

* Ljudkomponenter – En MEMS-sensormikrofon och en magnetisk högtalare på 9 mm kombineras med en särskild inspelningslysdiod för att indikera när mikrofonen är påslagen, vilket gör det möjligt för lärare att diskutera med studenterna gällande dataskydd och vilken inverkan avlyssningsanordningar kan ha.

* Programmering – Officiella micro:bit-redigerare har stöd för bägge versionerna av micro:bit samtidigt, med en enda nedladdning av en ny typ av universell hex-fil. Om användarna använder funktioner som finns på båda versionerna av micro:bit behöver de inte välja en enhet, vilket ökar användarvänligheten.

* Pekfunktioner – Enheten har en pekkänslig logotyp som användaren kan använda för att ta sig an nya spännande arbetsuppgifter eller utöka tidigare micro:bit-projekt.

* Enkel att använda – Ett inbyggt viloläge/avstängt läge som innebär att kortet kan stängas av med batterier anslutna.

Micro:bit Educational Foundation erbjuder en mängd olika resurser för lärare på micro:bit.org, inklusive micro:bit classroom. Micro:bit classroom gör det enkelt att avsluta och spara sitt arbete för att sedan fortsätta där man avslutade under näsa lektion, att hålla koll på elevernas arbete i klassrummet och att omvandla kod till text för att visa studenternas framsteg – vilket gör programmeringsundervisningen enklare att hantera och mer produktiv.

– Syftet med micro:bit är att hjälpa barn uppnå sin kreativa potential och lära dem forma världen omkring sig, säger Gareth Stockdale, CEO för Micro:bit Educational Foundation. Att lära sig att koda och ett datorcentrerat tankesätt kan förbättra deras chanser i livet under 2000-talet. Vi har samarbetat med vår community för att göra det ännu enklare att få ut maximalt av enheten, både i och utanför klassrummet. Att få praktisk erfarenhet av micro:bit är avgörande för att kunna hjälpa barn att bättre förstå viktiga tekniker tidigt i deras utveckling, och vi har som mål att göra detta så roligt, tillgängligt och billigt som möjligt. Vårt samarbete med Farnell har varit avgörande för projektets framgång och vi tackar dem för deras fortsatta stöd då vi hjälper fler unga människor runt om i världen.

Comments are closed.