Kilometervis med tryckt, töjbar elektronik

Stark tillväxt i behovet av digitala vårdlösningar banar väg för teknikexpansion hos Mekoprint. En nyutvecklad trycklinje har just färdigställts för produktion av kilometervis med tryckta, töjbara elektriska kretsar med en kapacitet på upp till 20 kilometer per dygn.


Quality & Technology Director Morten Christensen (tv) och CEO Anders Kold (th) vid invigningen

Det röda bandet är klippt och en ny specialutformad trycklinje för screentryck är redo att trycka på elektriskt ledande, töjbara sensorer för hälso- och sjukvårdsprodukter – så kallade wearable-sensorer som placerar tekniken nära kroppen. I åratal har Mekoprint tryckt sensorer på flexibla foliematerial, men ser nu en ökad efterfrågan på sensorer som också kan töjas med bibehållen elektrisk ledningsförmåga.

Sensorerna är tryckta på ett nytt och papperstunt nonwoven-material som både kan töjas, krympas, vikas och spricka om de inte behandlas på rätt sätt under hela genomloppet. Och just det mycket levande materialet har varit den största utmaningen för utvecklingsteamet av ingenjörer.

– Materialhanteringen har varit central och vi har lyckats skapa en lösning som gör att vi har kontroll över det ultratunna materialets genomlopp utan att det skadas i processen, säger Mathias Kvist, Production Technology Engineer på avdelningen för Printed Electronics.

Hos Mekoprint räknar man i kilometer vid arbete med tryckt elektronik, och de töjbara sensorerna är verkligen inte ett undantag. De kommer att finnas i ett antal engångsprodukter – för närvarande i inkontinensprodukter där vårdgivaren via sensorteknik får ett meddelande när en blöja är våt och bör bytas.

Comments are closed.