Ny IC för batteriaddning från ST

STMicroelectronics har tagit fram en IC med hög effektivitet för batteriladdning med hjälp av solceller.

 

Den smala remsan av solceller som kan ses på frontpanelen i många av dagens små, portabla konsument-, hälsovårds- och säkerhetsprodukter kommer att bli en allt mer värdefull källa till gratis energi med hjälp av en ny avancerad IC för batteriladdning, enligt STMicroelectronics.

Den nya IC:n kommer enligt företaget att öka laddningseffektiviteten med hjälp av solens utstrålade energi, vilket möjliggör längre batteritid och hjälp att undvika en oväntad brist på energi när en nätanslutning inte är tillgänglig.

ST: s nya IC är döpt till SPV1040 och är en så kallad step-up DC-DC-omvandlare, skräddarsydd för att användas som batteriladdare från solceller för bärbara tillämpningar som använder sig av Maximum Power Point Tracking (MPPT), en innovativ teknik för att samla in största möjliga energi från solceller. IC:n kan anslutas till remsor som endast består av några få celler, vilket gör att den kan användas i produkter såsom bärbara sjukvårdsprodukter, klockor, miniräknare, trådlösa headsets, leksaker, eller mobiltelefoner. Batteriladdaren och MPPT-tekniken kan också användas i produkter såsom sensorer och kameror.

MPPT-algoritmen, som finns inbyggd i SPV1040, justerar dynamiskt laddarens ingångsimpedans för att åstadkomma  perfekt matchning med solcellen och därmed maximera energiöverföring till batteriet och därmed förbättra systemets effektivitet. Utan MPPT, kan förändringar i solcellerna, som orsakas av temperatur, åldrande, smuts eller ”enhet-till-enhet”-variation, ger obalanser som signifikant minskar den energi som ”skördas”.

Viktiga funktioner i SPV1040 enligt STMicroelectronics:

  • Inspänningsområde: 0,3 V till 5,5 V
  • Integrerad synkron likriktare med låg förlust och strömbrytare
  • Upp till 95 % effektivitet
  • ”Avstängningsstift” som stöd för krafthantering på systemnivå
  • Termisk avstängning och skyddskretsar för att förbättra batteri- och övergripande systemsäkerhet

IC:n levereras i en TSSOP8 plastkapsel. SPV1040 är i full produktion och priset är satt till cirka $ 2,00 i kvantiteter om 1000, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.