Ny avkodare/kodare ger stöd vid parkering

Intersil Corporation släpper idag en fyrakanals, analog videoavkodare med en inbyggd analog videokodare som kan användas för att ”se” runt om bilen från ett fågelperspektiv.


Intersils TW9984 är baserad på företagets videoavkodarteknik och uppges kunna ersätta upp till nio diskreta komponenter i fordonstillämpningar. Enligt Intersil har chipet branschens bästa prestanda för analog avkodning och används för att generera 360-graders videobilder för tillämpningar inom Advanced Driver Assistance Systems (ADAS).

ADAS är ett snabbt växande marknadssegment, pådrivet främst av säkerhetskrav för alla lätta personbilar. De flesta nya bilar har idag optioner som inkluderar ”around-view” kamerasystem för stöd vid parkering för upptäckt och eliminering av den döda vinkeln.

Intersils TW9984 analoga videoavkodare och kodare ska ge bilister en mer detaljerad videobild som kan förbättra förmågan att upptäcka föremål, inte bara bakom bilen utan även omgivningen runt om bilen. Monitorsystemet, som även kallat surround view monitor, bearbetar videon från de fyra kamerorna och kombinerar dessa för att få en enda överblickvideo i ett fågelperspektiv – som om en kamera var stationerad direkt ovanför fordonet.

Intersils IC TW9984 integrerar fyra NTSC/PAL analoga videoavkodare och 10-bitars A/D-omvandlare för de fyra analoga ingångarna samt omvandlar sedan dessa signaler till ett CVBS-format på utgången. Chipet har även funktioner för diagnostik avseende överspänningar och kortslutning för varje ingång och har stöd för 108 MHz tidsmultiplex enligt ITU-R BT.656. 108 Mhz genereras via en PLL med hjälp av en 27 Mhz kristalloscillator. Chipet drar cirka 100 mW per dekoderkanal, vilket enligt företaget är upp till 20 procent mindre per kanal än en annan motsvarande lösning.

TW9984 levereras i en 10 mm x 10 mm, WQFN-kapsel och är prissatt till 5,00 USD vid mängder om 1000. Till chipet finns ett  utvärderingskort (TW9984AT-NA1-EVAL ) och erbjuds med användarmanual, scheman och firmware.

Comments are closed.